|

F-X2: az USA színre lép

A Brazil Légierő F-X2 tenderét senkinek sem kell bemutatni. A legújabb dél-amerikai szappanopera hétről-hétre jelentkező epizódjai mindig kellemes kikapcsolódást nyújtanak.

Nem tudom, kinek tűnt fel, de az eddigi hírek, melyek az F-X2 történéseiről szóltak, főleg a Rafale vs. Gripen NG párharc legújabb fordulóit tárták elénk. A harmadik résztvevő, a Boeing F/A-18E/F Super Hornet mindig jelen volt, de csendesen megbújt a háttérben. A svédek és a franciák „reklám-hadjáratához” hasonlót az amerikaiak nem produkáltak. Most azonban, a „jobb később, mint soha” elvet követve, belecsaptak a lecsóba.

Az Egyesült Államok ugyanis bevetette azt a referenciaanyagát, amit a másik két fél álmában se tudna. Történt ugyanis, hogy február 26-án Rio de Janeiro kikötőjébe érkezett a Nimitz-osztályú USS Carl Vinson (CVN-70) repülőgép-hordozó, fedélzetén temérdek F/A-18-assal. A hajó, mely előtte a földrengés áldozatainak megsegítésére indított akcióból, Haiti mellől érkezvén nem titkoltan a Super Hornet népszerűsítésében vesz részt.

A USS Carl Vinson (CVN-70) repülőgép-hordozó Rio de Janeiro partjainál

Ted Branch ellentengernagy a látogatás kapcsán elmondta: a Carl Vinson személyzetének feladata, hogy javítsa a kapcsolatokat a Brazil Haditengerészettel, és felhívja a figyelmet a hosszú távú, szoros együttműködés fontosságára az ENSZ-missziókban, mint amilyen Haitiben is volt.

Ettől függetlenül mindenki számára nyilvánvaló, hogy a nukleáris meghajtású hordozó és a fedélzetén tartózkodó repülőgépek mind azért hajóztak Brazíliába, hogy a dél-amerikai ország vezetőit meggyőzzék róla: igenis az övék a legjobb ajánlat.

Mindazonáltal még ezen igencsak erőteljes erődemonstráció sem érhet sokat, ha azt vesszük, hogy vetélytársaival ellentétben az Egyesült Államok nem járult hozzá a teljes technológiai transzferhez (bár ennek ellenkezőjét korábban nagyon hangoztatták), ami a brazilok egyik legnagyobb vágya. Éppen ezért sok szakértő az F/A-18-at csak másodhegedűsnek tartja számon. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy az eddig kiadott, a várható eredményt tükröző listákon a Super Hornet rendre a második volt.

A VFA-106 F/A-18F-je

Branch ellentengernagy nem mondott véleményt a gépek egymáshoz viszonyított képességeiről, viszont azt kiemelte, hogy az amerikai típus „többcélú, harci helyzetben többször bizonyított, kipróbált vadászbombázó”.

Az amerikaiak azonban nem érik be holmi repülőgép-hordozó helyszínre küldésével, a jövő héten ugyanis Hillary Clinton is Brazíliába látogat, hogy tárgyaljon a két ország közötti együttműködésről.

Az F-X2 tender eredményhirdetésére várhatóan márciusban kerül sor. Az első körben 36 vadászbombázóról szóló szerződésért folyó versenyben jelenleg a Rafale áll a legjobban, mely már egyszer majdnem nyert, és maga a brazil elnök is gyakorlatilag kimondta, hogy a francia gépé a győzelem.

No Responses to “F-X2: az USA színre lép”