|

F-X2 – Hamarosan fény derül a nyertesre

Bár már régóta mondogatják ezt a Brazil Légierő részéről, reményeink szerint sikerül betartaniuk utolsó ígéretüket, mely szerint március végére valóban megnevezik a végsó győztest.Mindezt Juniti Saito tábornok nyilatkozta a tegnapi napon.

A stratégiai, politikai és gazdasági döntésben a legnehezebb, hogy a brazil ipar, a légierő vezetése és a kormány mind más-más típust preferál.
Bár nyilván a beígért atom-tengeralattjáró és egyéb finomságok miatt a Rafale-nak mondhatni nyert ügye van, amit a brazil elnök is beismert, amit néhány kalkulált költségvetési adattal most alá is támasztottak.

Dassault Rafale bemutató Forrás ,

Forrás">Forrás">

A 36 gép beszerzése és a 30 éves üzemeltetési költsége a következőképpen alakul:

Saab JAS-39 Gripen NG: 4.5 milliárd dollár a beszerzés, valamint további 1.5 milliárd zöldhasú menne el az üzemeltetésre

Boeing F/A-18E/F Super Hornet: 5.7 milliárd dollár és további 1.9 milliárd a fenntartási költség

Dassault Rafale: 6.2 milliárd dollár (a korábbi 8.2 helyett), valamint további 4 milliárd USD menne el az üzemeltetésre

A légierő másik, a képességeket összegző listája szerint pont fordított a helyzet, ott a Rafale ül a csúcson.

Mindenesetre mivel a kormány hozza meg a végső döntést, így valószínűleg nem fog senkit sem meglepetésként érni a várhatóan győztesként beharangozott „Rafale” név…

16 hozzászólás “F-X2 – Hamarosan fény derül a nyertesre”

  1. „…Némi csönd és puskaporos hordók begyűjtögetése után a Brazil Légierő nemrégiben megszellőztette, hogy az általuk felállított sorrend alapján a Gripen NG a befutó,..”

    „A légierő másik, a képességeket összegző listája szerint pont fordított a helyzet, ott a Rafale ül a csúcson.”

    Na akkor most hogy is van ez kérem?

  2. > Atomtengeralattjáró exportját nem tiltja eggyezmény? Mármint eladását nem atomhatalomnak!

    A szovjet már 1986-ban adott át egyet Indiának. Az egyezmény papírrongy, aki nagy, erős vagy gazdag, az a hátsóját is nyugodtan beletörölheti.

    > a Brazil Légierő által felállított sorrend alapján a Gripen NG a befutó … a légierő másik, képességeket összegző listája szerint pont fordított a helyzet, ott a Rafale ül a csúcson. Na akkor most hogy is van ez kérem?

    A Gripen NG képességeit megkapnák közös fejlesztésbe, saját gyártásba, a Rafale képességeit pedig csak használni tudnák, de megismerni nem – így nincs garancia, hogy nem lebutítottat kapnak. A fejlett technológia-transzferre vágyik a brazil repülőgép-ipar, ezért akarnak inkább a svédekkel grippenezni, hiába kisebb a hardverük, mint a franciáknak.

  3. A szovjet már 1986-ban adott át egyet Indiának. Az egyezmény papírrongy, aki nagy, erős vagy gazdag, az a hátsóját is nyugodtan beletörölheti.

    Nem ez volt a kérdés csókolom…

    Az atomfegyverek elterjedését gátolja egyezmény. Az atommeghajtás szeritem az nem egyenlő az atomfegyverrel…

  4. nekünk is van atomerőművünk, mégsem vagyunk atomhatalom :)
    igaz egy rakás atom meghajtású carrier-nek jobban örülnék!
    fedélzetükön néhány század Tomcat-tel!
    milyen jól mutatnának a tihanyi-félsziget mellet! :)

  5. Ha atomtengeralattjáród van megint felmerül a hasadóanyag kérdése/kezelése . Ezenkívűl egy működő korszerű reaktorral egy csomó olyan tudás és megoldás birtokába jutsz amit felhasználhatsz atomfegyver gyártásához, és ugye brazíliának voltak is ilyen tervei a 80-as évek végén!Ki tudja letettek-e róla?
    Ezenfelül súlyosan felborúl a térség erőegyensúlya ami fegyverkezésre készteti a drága jó szomszédokat is…:)

  6. Tudtommal a gallok a Rafale mellé technikai segítséget adnának a „saját fejlesztésű” brazil haditengerészeti reaktorhoz – nem kulcsrakész reaktort/atomtengót. A régebbi infók alapján, majd együtt tökölnek azon, hogyan tosszák bele egy módosított Scorpene-ba :) Hogy a brazilok esetleg a leendő új francia SSN törzsét ki tudják-e/akarják-e harcolni maguknak, az megint más kérdés. Mondjuk az már elég durva lenne…

  7. Az atomerőmű nem megy sehová és bármikor lehet ellenőrizni!
    Egy atomtengeralattjáró meg csakis katonai felhasználású ez a különbség!
    Egyszer később meg símán szembekerülhet vele valamelyik nagyhatalom akár az usa is!
    Ilyen fegyvert eladni nagy felelőtlenség!Amikor az oroszok eladják a Nerpát az csak a helyzet elfogadása hogy India már úgyis a szükséges fegyvergyártási technológia birtokában van!
    Brazilia még nincs és így sok-sok év alapkutatást és marha sok pénzt spórol,ha az ölébe hullik a vadászgépeladás hozadékaként!
    Arrafelé az Argentínok már megtanúlták mekkora csapásmérő erő egy atomtengeralazzjáró!(General Belgrano)

  8. Meséld el ezt a sztroidat a NAÜ ellenőröknek Iránban, vagy akár Szíriában… :p

    A Brazil, India ht, atomipar nem tudom, hogy viszonyul egymáshoz az tuti, hogy brazilia is dusít, nem egy „paksal” rendelkezik és ha a HALt összelövöm az Ebraerel se látom azt a nagy difit.
    Az más kérdés, hogy Braziliának nem volt a szomszédja egy Kína, meg Pakisztán így atomfegyver szükségét se érezték égetőnek.

    DAban Venezuelának hála beindult egy fegyverkezési verseny. Csak légifőlény vadásznak vettek 24+24 Su30MKIt. Ezt nehéz félreérteni….

  9. Mikor Argentína és Brazília nem komálta egymást, akkor pusmogtag titkos atomprogramról. Persze az ember fantáziája legtöbbször többre képes, mint a valóság, de egyes esetekben már ez is elég.

    Dél-Afrika a másik véglet. Mindenkit meglepett, hogy akkor ez most WTF?