|

Itt a Saab végső, minden eddigit felülmúló ajánlata

Október 2-án, pénteken lejárt a határidő, így a Saab utolsó pillanatba érkező ajánlata még érvenyes a brazil F-X2 tenderen. Nézzük mit ajánlottak a nálunk is győztes svédek!

A három résztvevősre szűkült mezőny tagjai (Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Dassault Aviation Rafale és Saab Gripen NG) közül az amerikaiakról lehet a legkevesebbet hallani, míg a franciák és a svédek egymást előzgetve adnak be újabb és újabb ajánlatokat a Brazil Légierő illetékeseinek. Legutóbb épp a Saab tett minden eddiginél jobban hangzó ajánlatot Brazília számára.

Gripen-093804

A Saab a 36 darab Gripen NG mellett gazdaságos üzletet ajánl Brazíliának, emellett teljes technológiai transzfert és szoros együttműködést a brazil cégekkel, akik részt vehetnenek a típus további fejlesztésében. Ezt tudtuk eddig is, mi itt az újdonság, kérdezhetné a kedves Olvasó. Türelem, máris következik:

Ez pedig hasonló a franciák ajánlatához, mondhatnánk ugyanolyan, csak egy kicsit más, kicsit jobb. Svédország ugyanis szintén meglobogtatta, hogy termékük győzelme esetén amellett, hogy felkarolják a brazil ipart, jól bevásárolnának brazil termékekből. Ez pedig az Sk.60 (ismertebb nevén Saab 105) kiképzőgépek leváltását célzó beszerzést takarja, melynek keretében Super Tucanok érkeznének a skandináv országba, emellett a franciákhoz hasonlóan KC-390-es szállítórepülőgépből is szívesen rendelnének örömükben.

Gripen Demo

Na de inkább nézzük pontról pontra, mit is ajánlottak fel a svédek:

1.: Minden részletre kiterjedő technológiai transzfer, ennek keretében:

  • teljes hozzáférés a Gripen NG program minden fejlesztési eredményéhez, valamint részvétel a további fejlesztésekben
  • beleszólás a gép szerkezetének ki/átalakításába, a fejlesztés további menetébe
  • a Gripen NG és a jövőbeli típusok gyártásából való részesedés (ez a Gripen esetében 80%-ot is elérheti)
  • bármilyen kiválasztott fegyverzet/függesztmény integrációja
  • a gépek teljes összeszerelése Brazíliában történhet
  • továbbá biztosítanák a nagyobb teljesítményű GE F414 sugárhajtóműveket a brazil gépekhez (nincs említés brazil gyártásról!).

2.: Hosszútávú kölcsönösen előnyös brazil-svéd repülőgépipari együttműködés, ennek keretében:

  • Brazília biztosíthatná az esetleges latin-amerikai megrendelések teljesítését, továbbá részt vehetnének a világ bármely tájáról érkező megrendelések kielégítésében
  • Super Tucano és KC-390 rendszeresítése, továbbá kockázatviselő partnerként részt vállalnának utóbbi fejlesztésben
  • a brazil megrendelés 175%-át visszaforgatnák a brazil iparba

Végül, de nem utolsósorban hitelkeretet biztosítanának Brazíliának a 36 gép beszerzéséhez.

Saab Gripen Demonstrator

Eddig úgy tűnik, hogy a Gripen és a Rafale között dől majd el a verseny, a brazil ipar a svéd típust preferálja, míg a miniszterelnök a francia gép mellett voksolna. Nelson Jobim, a brazil védelmi miniszter a múlt héten kijelentette, hogy semelyik cégnek nincs beleszólása a végső győztes kiválasztásába, ezt csakis a légierő emberei és a miniszterelnök dönti el. Mindenesetre várnunk kell az ajánlatok kiértékeléséig.

19 hozzászólás “Itt a Saab végső, minden eddigit felülmúló ajánlata”

  1. Igen korrekt ajánlat, bár nem is tehetne máshogy sem a Saab, sem a Dassault (mert gondolom ők is hasonlókat nyújtottak be így a finishben)

    Őszintén szólva nem tudom, merjem-e továbbra is a Rafale-t előnyösebb pozícióba tolni, ahogy tettem korábban. Tán egy hajszálnyit esélyesebbnek érzem még mindig, de annak meg jobban örülnék, ha a Gripen győzne :)

  2. Feloldhatatlan konfliktus az, hogy hiába van tech transzfer, a Gripen teljesítménye és fegyverterhelés egyszerűen alatta marad minden 4. generációs gépnek. Szép, hogy rengeteg technikát átadnak, de abból olyan soká lehet valami jobb harci gép, mint a Rafale, hogy az nem is jósolható.

  3. A franciák még belebegtethetik azt, hogy ha vesznek Rafale-t, akkor az elgyen tengerészeti és építenek nekik is egy „szuperhordozót”, ha van rá igény és $. Na, ettől aztán csorogna a brazilok nyála szerintem.

  4. Onedin kapitány

    Brazília anyagi helyzete és ereje a következő évtizedekben erősen meglódulhat. A legutóbbi években óriási kőolajmezőket fedeztek fel a tengerben. Mindez felértékeli a brazil haditengerészet jelentőségét, és egyben azt jelenti, hogy a finanszírozás kérdése sem okoz gondot.
    Haditengerészeti változatának létezése a Rafale felé löki a mérleget.

    Elvileg nem zárnám ki, hogy a légierőnek GNG-t vesznek, aztán később, fő latin-amerikai szövetségesként a haditengerészetük csekély mennyiségben megkaphatja az F-35-öt.