|

Afgán rendőrök haltak meg a légicsapásban

Életét vesztette hét afgán rendőr, két másik pedig megsebesült csütörtökön a NATO által tévedésből végrehajtott légicsapásban az ország északi részén. A múltban már előfordult néhány alkalommal, hogy tévedésből saját katonái, afgán rendőrök vagy katonák, netán polgári személyek váltak NATO-támadás célpontjává.

A kabuli belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy tálib lázadók megtámadtak egy NATO-katonákból, valamint afgán rendőrökből és katonákból álló járőrt a Kunduz tartománybeli Imam Sahib körzetében. A járőr légi támogatást kért a NATO-tól, amely tévedésből az afgán erőkre mért csapást – tette hozzá. Az észak-atlanti szövetség vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) közleményben bejelentette, hogy azonnali hatállyal közös vizsgálatot indított az afgán illetékes hatóságokkal.

A múltban már előfordult néhány alkalommal, hogy tévedésből saját katonái, afgán rendőrök vagy katonák, netán polgári személyek váltak NATO-támadás célpontjává. Legutóbb tavaly novemberben a NATO és az afgán hadsereg huszonöt katonája sebesült meg Afganisztán nyugati részén egy elhibázott légicsapásban. Augusztus 19-én a dél-afganisztáni Gazni tartományban négy rendőr vesztette életét „baráti tűzben”, három pedig megsebesült.