|

Két NATO-katona vesztette életét Afganisztánban

Meghalt két NATO-katona abban az offenzívában, amely az észak-atlanti szövetség és az afgán hadsereg közösen indított a tálibok egyik erősségének számító Mardzsa városa ellen a múlt hét végén. A NATO vezette nemzetközi katonai erő, az ISAF közlése szerint mindkét katona kedden vesztette életét a Mustarak („Együtt”) fedőnevű hadműveletben.

Egyikük tűzharcban, a másik pokolgépes támadásban halt meg. A katonák állampolgárságát nem hozták nyilvánosságra. Az ország déli részén, a Hilmend tartományban található város és környékén zajló hadművelet immár négy, más források szerint öt ISAF-katona életét követelte. Az év eleje óta már közel nyolcvan külföldi katona vesztette életét Afganisztánban.

A tálib fegyveresek egyre gyakrabban polgári lakosokat használnak élő pajzsként a NATO-katonák elleni harcban. Mohiudin Gori tábornok, a mardzsai afgán dandár parancsnoka szerint a tálibok asszonyokat vagy gyerekeket állítanak azoknak az épületeknek az ablakába vagy tetejére, ahonnan támadják a katonákat. „Az ellenség kiváltképpen a déli Mardzsában olyan épületekből támad, amelyek tetején, illetve második vagy harmadik emeleti ablakában a katonák tisztán kivehetően asszonyokat vagy gyerekeket látnak” – mondta a tábornok. Az afgán belügyminisztérium közölte szerdán, hogy négy rendőr életét vesztette és négyen megsebesültek kedden, amikor pokolgép robbant fel gépkocsijuk mellett a Hilmend tartománnyal szomszédos Kandahárban.

Forrás: honvedelem.hu