|

Újabb JASSM megrendelés

Az amerikai AGM-158 JASSM cirkálórakéta fejlesztése jól halad, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a legújabb USAF-megrendelés.

A Lockheed Martin 243,5 millió dolláros megrendelést kapott az Egyesült Államok Légierejétől az AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) cirkálórakétákra. Ezzel a jelenleg érvényes megrendelés állomány 1200 fölé emelkedett.

Ez egyébként a nyolcadik tétel volt (Lot 8), melyet a légierő megrendelt. A végső mennyiséget 4900 körülire datálják. A kicsit több mint 240 millió zöldhasúért a Lockheed 158 cirkálórakétát szállít majd le. Az árba a fegyverekhez tartozó különböző kiszolgáló- és tároló rendszerek, szervízelési eszközök és a minőségbiztosítás is beletartozik.

A JASSM-al és megnövelt hatótávolságú testvérével, a JASSM-ER-rel (Joint Air-to-Surface Standoff Missile Extended Range) a Lot 7 tételben megrendeltek közül nagyszámú sikeres tesztet hajtottak végre F-16-os vadászbombázók és B-52-es stratégiai bombázók fedélzetéről. A lopakodó tulajdonságokkal is rendelkező cirkálórakéta célpontjai között voltak megerősített, föld alá rejtett bunkerek és légvédelmi rendszerek is.

AGM-158 JASSM földi mozgatás közben ,

„A Lot 7 példányai megbízhatóan működtek, a próbák sikeresek voltak. A gyártó és mi is megfelelőnek találtuk a JASSM-et a megrendelésre.” – nyilatkozta Jeff Gates altábornagy, aki a program felelőse az USAF részéről.

A 2000 fontos (907 kg) cirkálórakéta harci része egy 1000 fontos (450 kg) WDU-42/B nagy átütőerejű robbanófej. A JASSM GPS-vezérlésű, és minden időjárási körülmények között képes célba találni. A jövőben megtalálható lesz a B-1, B-2, B-52 és F-16 mellett az F-15E, F/A-18 és F-35 fegyverarzenáljában is.