|

Görögország finanszírozza a magyar missziót

Görögország újabb 300 ezer euróval támogatja két magyar segélyszervezet afganisztáni újjáépítési projektjeit. Az erről szóló támogatási megállapodásokat kedden írták alá a Külügyminisztériumban. Görögországnak nincs Afganisztánban a magyarhoz hasonló saját Tartományi Újjáépítési Csoportja (PRT), ezért is akart betársulni a magyar erőfeszítések finanszírozásába.

A támogatási szerződéseket, melyek célja az oktatás, az egészségügy és a nők helyzetének, illetve munkaerőpiacra jutási feltételeinek javítása, a Külügyminisztérium részéről Szabó Vilmos államtitkár, valamint a kivitelezéssel megbízott két civil szervezet vezetője – Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója és Kató Ernő, a Baptista Szeretetszolgálat fejlesztési igazgatója – írta alá. Az aláírási ceremónián jelen volt Szpiridón Jeorjilész görög nagykövet is.

Szabó Vilmos a dokumentumok aláírása után méltatta a görög kormány hozzájárulását a magyar civilek afganisztáni tevékenységéhez és kiemelte, hogy Görögország már második alkalommal döntött a Baglán tartományban folyó magyar újjáépítési projektek támogatása mellett. Hangsúlyozta, hogy a magyar-görög együttműködés jó példát mutathat más potenciális donorországoknak is, és reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti együttműködés a jövőben is folytatódhat. Jeorjilész elmondta: a kiváló magyar-görög kétoldalú kapcsolatok miatt döntött úgy a görög kormány, hogy közvetlen pénzügyi hozzájárulással támogatja a magyar projekteket.

Görögországnak nincs Afganisztánban a magyarhoz hasonló saját Tartományi Újjáépítési Csoportja (PRT), ezért is akart betársulni a magyar erőfeszítések finanszírozásába. Magyarországon kívül Görögország még Litvánia afganisztáni újjáépítési erőfeszítéseit részesíti hasonló támogatásban – közölte a nagykövet. Görögország 2007-ben 500 ezer euróval támogatta a magyar civil szervezetek és minisztériumok afganisztáni programjait. Abból a hozzájárulásból többi között bábaképző, árvízvédelmi, folyószabályozási, illetve munkahely-teremtési és oktatásfejlesztési projektek valósultak meg.

Forrás: honvedelem.hu

9 hozzászólás “Görögország finanszírozza a magyar missziót”

  1. Sok kicsi sokra megy. Ha komolyan rendezni akarják az afgán kérdést akkor ez lehet az egyetlen út a sikerhez. Ha a helyi lakosságot sikerül ilyen programokkal megnyerni akkor sokkal nehezebb helyzetbe kerülnek az ellenállók és hosszabb távon elveszítik a bázisukat is (a fiatal generáció megnyerésében pl. az iskolaépítés kulcsfontosságú lehet). A többség ott is csak enni akar és jobban élni.
    A tálibokkal folytatott bújócska csak ennek a munkának a biztosítására lehet jó, önmagában nem ér semmit.

  2. De végülis mi a fenét keres ott a NATO? Mert hogy a nyugat (civil szervezeteket leszámítva) sz..ik rá hogy mi történik a kicsi árva afgán gyerekekkel az egészen biztos. Az meg hogy békét és demokráciát teremtünk… ugyan már… fegyverekkel? Ha annyira jó lenne az az amerikai segítséget nyújtó kéz, nem lenne ennyi lázadó ellenük. Meg hogy évezredes kultúrájukat akarják lecserélni néhány év alatt a nyugatira, hát mégis mit gondoltak, holnap már kosztümös hivatalnoknők fogják járni az afgán atomfizikai egyetemeket?

  3. Forráskritika:

    Milyen forrásból fogják finanszírozni a görögök a magyarokat? Mivelhogy pont három napja volt nagy hír, hogy a görög minisztériumok több éve, az olimpiájuk óta egyfolytában szakmányban hamisították a költségvetési hiányt és most kibukott, hogy a megengedett 3% helyett tavaly 11%, idén 17%(!) a rögös valóság.

    Hogy értsük, ez kb. 10 öszöd mennyiségű, a görög költségvetésből hiányzó pénz eltussolását jelentette eddig. Mostantól kolosszális megszorítást csinálnak nemzeti szinten, vagy kirakják őket az eurozónából, mint a macskát kakilni, ezt elég világosan megüzente Brüsszel.

    Alig hiszem, hogy komolyan az afgánban építgető magyarokat akarják finanszírozni, amikor a saját EU-tagságukért küzdenek, nehogy hamarost a törökökre cseréljék őket!

  4. Néha Tacskó is beletrafálhat….. :-)
    Szóval a helyzet a következő:
    Magyarország Afganisztánban vállalt a NATO keretén belül feladatot. Mivel pénzünk az nincs – és nem a válság miatt -, más kell, hogy fizesse vitézkedésünket. Átadtuk a görög kormánynak öszödi tapasztalatainkat, ellentételezésként ők fizetik a bulit. Csak hamarabb lebuktak, mint Fletó…. Ennyi lehet :-)

  5. Lamassu

    Ezt a kérdést tedd fel majd Irán esetében is.

    Válasz dugig van Európa manival.

    Ezért áldoz az Eu afrikára EU-milliárdokat közbe befogadja az onnan érkező képzetlen dolgozni nem akaró segélyekre ácsingózókat.

    Mindenki jó nevetve nézik hogy a Afganisztán poklát megjár angol katonákat a pár éve bevándorolt afrikai és közel keleti nációk tagjai leköpködik le gyilkosozzák.
    Ez nem vicc ez sajnos megtörtént eset. Bárcsak az angol katonák is kicsit mániákusak lettek volna akkor mi amcsi kollégái.

    Lazán nézhették volna őket hadzsinak is bumm bumm.

    Francia autóipar növekedését is a külvárosi bevándorlok gépkocsi pusztítása tartsa lendületbe.
    Naponta 70-80 totál káros automobil ennyivel többet kell naponta legyártani:D

  6. > nevetve nézik hogy a Afganisztán poklát megjár angol katonákat

    Szerintem ha egy angol katona most afgánba megy, magára vessen… Az angol gyarmatosítók kb. 17 alkalommal próbálták lerohanni Afganisztánt 150 év alatt, de sosem sikerült teljesen megszállni – egyszer csak EGYETLEN EGY katonájuk tért vissza élve a hegyekből, 10 ezer ott maradt, mert a hegyi nép nem tűr meg idegen urat!

    Pusztítani viszont minden elpusztítottak a brit seregek, ami kicsi ott volt, Churchill meg gázzal akarta lebombáztatni az afgánokat, miután a hagyományos légibombákkal nem győztek felettük.

    Gyűlölik az angolokat az afgánok és 400 év múlva is gyűlölni fogják. Fel nem foghatom Amerika minek hívta őket pont afgánba „segíteni”, hiszen ezzel rögtön végtelen sok új mujahid ellenállót toborzott, ami messze meghaladja a britek által nyújtott csapaterősítés értékét?