|

A Boeing is beszáll az indiai tankertenderbe?

A kabaréba illő amerikai KC-X tender „érdekes” alakulása után az indiai légi-utántöltők beszerzése is hasonló magasságokba emelkedett (vagy inkább mélységekbe süllyedt…), visszavonták a verseny végeredményét és rájátszás következik. Azaz mégsem, mivel újabb nevező tűnt fel a láthatáron: a Boeing…

Az amerikai gyártótól ugyanis ajánlatot kért az indiai védelmi minisztérium 6 darab légi-utántöltő repülőgépre. A Boeing haditechnikai részlegének indiai képviseletét vezető Vivek Lall nem adott bővebb információt az ajánlatukról, elmondása szerint egyelőre csak az indiai igények felmérése folyik, ettől függ a benevezendő típus is.

KC-777 refuels KC-767

Az eset hátterében Robert M. Gates, amerikai védelmi miniszter indiai látogatása lehet, mely után a tengerentúli politikus azt nyilatkozta, hogy „az Egyesült Államok a térség biztonságának érdekében rendkívül szoros kapcsolatot kíván kiépíteni Indiával.” Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a közelmúltban 10 darab C-17 Globemaster III vásárlására benyújtott igény.

A Boeing a civil repülésen keresztül is szoros viszonyt ápol Indiával, az ázsiai ország légitársasága, az Air India repülőgép-parkjának gerincét a B777-es adja. A flottafrissítési program keretében 27 darab B787-8 „Dreamliner”-re leadott rendelésének teljesítése 2012-ben indulhat meg.

9 hozzászólás “A Boeing is beszáll az indiai tankertenderbe?”

  1. Boeing vs. Airbus vs. Iljusin, finom lesz. Csak nehogy megen az legyen a vége, hogy a Boeing meg az Airbus egymásnak esik a döntés után, ismételten színesítve a tendert a pénzügyminisztériumnak a légierővel homlokegyenest ellenkező véleményével :)

  2. > de gyorsan kizártátok az F-16-ost.

    Szerintem az indiai légierő nem vesz többet egycsöves vadászgépet, mert náluk valahogy nagyobb a gravitáció vonzereje és túl sok MiG-21-esük találkozott már az anyafölddel…

  3. Ha a Boeing ezt is zsebre vágja, akkor a Super Hornetnek ugrásszerűen megnőnek az esélyei!
    Pakisztán miatt talán nem vesznek 16-ost, túl könnyen összeleht keverni, hgy kia saját ki az ellenség.
    Most mindenki a KC-767-re gondol, de kitudja lehet a Boeing a 777-ből csinál tankert Indiának! Ha az otthoni tendert is megnyerné bőven lenne ideje a 777-ből egy jó tankert kreálni!
    Lehet már bőszen dolgoznak is az ügyön…..

  4. > Most mindenki a KC-767-re gondol, de kitudja lehet a Boeing a 777-ből csinál tankert Indiának!

    Most nem azért, de Indiában igen méretes hegyek vannak, közte néhány nem egészen szerencsés fekvésű reptérrel. A böszme nagy B-777 ott olyan kategória lenne, mintha Titaniccal mennél kalandtúrán evezni.

    Ne feledjük, hogy a modern légi utántöltőknek többfeladatú szállítónak is kell lenni egyszerre. Érdekes lenne a B-777-essel mit kezdenek Ladakh-ban például? Kiszolgálása megoldható?