|

Csúzli-csere

Hamarosan új géppuskákat kapnak az Amerikai Haditengerészet és Tengerészgyalogság szállító-helikopterei.

A szállító-helikopterek számára rendkívül fontos, hogy rendelkezzenek önvédelmi fegyverzettel. Ezt jelenleg világviszonylatban is az oldalajtókba és ablakokba, illetve ahol van, ott a hátsó teherrámpára szerelt forgatható nehéz géppuska jelenti. Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének és Tengerészgyalogságának helikopterein eddig a jól bevált M2 Browning családba tartozó GAU-16/A 12,7 mm-es nehéz géppuskák álltak és állnak ma is rendszerben, de leváltásukon már dolgoznak.

Túlzottan nem lesz érzékelhető a változás, ugyanis a jövőben használatos GAU-21 is az M2 Browning alapjain nyugszik. Ez azonban egy FN Herstal által módosított változat, megnövekedett kapacitással. Elődjéhez képest jelentősen nőtt a tűzgyorsasága, 700 lövés/perc-ről 1000 lövés/perc-re.

GAU-21 Forrás ,

Forrás">Forrás">

Brian Corey százados, a program vezetője szerint a tűzgyorsaság növekedésével a helikopterek önvédelmi képessége is emelkedni fog, hathatósabban támogathatják a földi csapatokat és védekezhetnek a támadásokkal szemben.

A tesztek jelenleg is folynak a Patuxent River támaszponton. Corey szerint jól haladnak a dolgok, azonban a műszakisoknak még meg kell oldaniuk egy lőszer-elhelyezési problémát.

Amellett egyébként, hogy nőtt a tűzgyorsasága, a pontossága és a hatótávolsága is javult a fegyvernek. Elméletileg 6,4 kilométerre képes ellőni, de természetesen ilyen távolságban már lehetetlen a célzás. Közelre viszont az új kompenzációs rendszernek köszönhetően pontosabb, valamint ugyan ezért a helikopterben is kevesebb kopás keletkezik a tüzelés során, ugyanis csökken a vibrációs hatás. A GAU-16/A lövés közben erős vibrációt kelt, mely a rontja a pontosságot és hosszú távon roncsolja a hordozó gépet is.

A következő tesztelési fázisra nyár végén kerülhet sor, mikor is a China Lake lőtéren próbálhatja majd ki az új „csúzlit” a 9. tesztelő és kiértékelő század. Az új fegyver kezeléséről egy rövid tanfolyamot is tartanak majd a lövészek számára Yumában.

A géppuskák a CH-53E és UH-1Y helikopterekre kerülnek majd. A tervek szerint egy év múlva kezdődhet el a csere, de hogy meddig tart, azt nem tudni. Egy fegyver ára 60,000 USD, összesen körülbelül 1700 darabra lesz majd szükség belőle.

2 hozzászólás “Csúzli-csere”

  1. Bármily meglepő, a fegyver legjelentősebb fejlesztése nem a tűzgyorsaság (az mellékhatás, kérdezze orvosát, gyógyszerészét, fegyvermesterét), hanem a stabilitás növelése. Minden más ennek a következménye.

  2. Fegyver vagy sem ez itt a kérdés ?
    Sok felé kutattam e témában, de választ sehol sem találtam. Magyarázat az mindig akadt de nem merik meg határozni hogy honnantól fegyver és meddig nem az.A véleményem persze mint sértett biztos elfogult és csak
    azt látom pozítivan hogy meg úsztam én és a család többi tagja is.
    De kérdem én ha te ott állnál és hallod hogy lőszer süvít a te ill. a gyereked feje körül minek neveznéd e kedélyes játék szert, egy ideg beteg 11 éves gyerek kezében.