|

Szorosabb együttműködés előszobájában Oroszország és a NATO

Oroszország és a NATO a 2010-es évben egy sor olyan megállapodást szándékozik aláírni, amely kiterjeszti az együttműködés jogi hátterét, egyebek mellett az afganisztáni válság rendezésében – közölte pénteken Konsztantyin Koszacsov, az orosz képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

NATO & Russia

Koszacsov azon a véleményen van, hogy Oroszországnak támogatnia kell a NATO afganisztáni fellépését. „Nem mindenki gondolkodik így, minálunk, a dumában (orosz alsóház) vannak egymást kizáró nézőpontok. Moszkva sok tekintetben bírálja a NATO politikáját, de sajnos, nincs más választásunk. Vagy sikeres lesz a NATO hadművelete, vagy nem sok jót várhatunk” – mondta Koszacsov.

A moszkvai politikus ugyanakkor azt sem titkolta, hogy borúlátó az afganisztáni rendezés sikerét illetően. „Nem várok komoly áttöréseket 2010-ben” – mondta. A NATO-tagországok képviselői – közöttük Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára is – számos alkalommal kifejezték szándékukat az Oroszországgal való együttműködésre az afganisztáni drogkereskedelem elleni fellépésben. Rasmussen közelmúltbeli moszkvai látogatása során azt javasolta Oroszországnak, hogy saját területén képezze ki a drogkereskedelem elleni harcra az afgán rendőröket, s emellett hadfelszereléssel, illetve helikoptereivel lássa el az afgán hadsereget.

Forrás: honvedelem.hu

39 hozzászólás “Szorosabb együttműködés előszobájában Oroszország és a NATO”

  1. Kissé szkeptikus vagyok a dolgot illetően. Az orosz politika egyik nagy sakkhúzása az lehet, ha a NATO európai államai között még inkább erősíteni tudja a megosztottságot, amelyre ráadásul komoly esélye is van – elég a „régi” és az „új” tagok eltérő stratégiai érdekeire gondolni. Nyilván a NATO ezt a fajta együttműködést inkább úgy képzelné el, hogy az erősödő Oroszország inkább valamilyen rendezett kereteken belül, de kontroll alatt maradjon. Nos, majd kiderül…

    Afganisztán ügye pedig még ellentmondásosabb – egy elhúzódó háború az érdeke Moszkvának is, minél több pénzt és energiát fordít erre az USA, az oroszoknak annál jobb. Egy leszállóágba kerülő USA rovására ugyanis sok más területen lehet „nyerészkedni”. Ráadásul ez a háború, ahol Moszkva cseppet sem önzetlen segítsége egyfajta ellenkontrollt is jelent a térségben az USA beavatkozásokat illetően.

    A mudzsahedek egykori szövetségese most nem éppen a rózsaszín orcáját mutatja, így az esetleges későbbi rendezés során ez némiképp „feledtetheti” az oroszok egykori „fiaskóját”, ami miatt cirka egymillió afgán embert halt meg.

    Üdv: M

  2. > drogkereskedelem megoldása: néhány műholdfelvétel, aztán mehet a napalm garantált hatás

    Miből élne akkor a CIA, de tényleg? Már szállítógépeket is adtak az amcsik az afgánoknak, hogy maguk tudják exportálni a mákosbejglit… Aztán összevesztek a részesedésen, erre pár napja nem felrobbantotta őket az „al kaida”?

    Valami amcsi vezértábornok három éve elrendelte, hogy holnapután megy az összes heli kukacbombázni. Aztán a Pentagonból szóltak neki, hogy inkább ne, majd az afgán kormány traktorról leszórja reglonnal az ültvényeket. Azóta is szórják…

    A kinti magyar katonáknak is el van rendelve, hogy ha kábszer-termesztést látnak, a másik oldalra kell nézni. Ha az út mindkét oldalán az van, akkor magukba néznek – mert ők újjáépíteni mentek oda, nem hősködni… A fejlett világban meg döglenek a fiúk-lányok a drága anyagtól, mint a legyek.

  3. > Ennek kezd kicsit egyre inkább olyan szaga lenni, mint Lengyelország feldarabolása anno.

    Meglesz az is, meg mi is hamarosan. Könnyebb meghódítani, mint a harcias afgánokat (főleg minket), plusz Merkel az anyját is eladná orosz szénhidrogénért és ha nem kell hozá macerás tengeri vezeték, az még jobb. Sajnálom a lengyeleket, mert ha buknak, az nem rajtuk fog múlni, ők fegyverkeztek, amit lehetett.

  4. Jelen állás szerint a legyenl légierő legyűrése is elég vicces mutatvány lette az oroszoknak. Az ex KGST országok közül az egyetlen olyan haderő a lengyel aminek ténylegesen nézve nagyon komoly ereje van még egy Oroszországgal szemben is.

  5. Ne hidd!
    Öcsém ma jött vissza lengyelből!
    Poznan-ban járt! Az ott települt 32gépből 10 hadra fogható. Miért mert nincs pénzük pótalkatrészre + ott is szerelő és pilóta! hiánnyal küszködnek!
    Az elmúlt 1 év alatt 9milliárd zlotyit költöttek az F-16os flotta üzemben tartására.

  6. A decemberi Aranysasban épp a lengyel bázislátogatásokról van cikk, de azon kívül hogy nem mondtak nekik semmit és nem tudták azt és úgy lefotózni amit és ahogy akartak, az első részből nem sok minden derült ki.

    Ha minden igaz tegnap megjelent a januári Sas, a cikk folytatásából csak kiderül majd valami végre. Eddig a lengyel légierőt mindenhol mintaként említették.

    A magyar légierőről ismertek aktuális külföldi cikkeket/értékeléseket? Olyanokat, amiben nem csak annyi van hogy hol vannak a bázisok és milyen, mennyi gép állomásozik ott. Lehet hogy külföldről nézve mi is jók vagyunk :)

  7. snakeye: Érdekes legierön pl ilyeneket olvasni:
    „De ha elmondom a Lengyel Légierő 10. századának (32. légibázis, Łask) parancsnokáról, Dariusz „Melin” Malinowski alezredesről (aki korábban MiG-21-es hajózó volt), hogy az alatt a négy év alatt, amióta F-16-ost repül, több mint 800 órát gyűjtött be, és 12 pilótája az elmúlt évben 180-200 óra között töltött a levegőben…. ….és ez meglátszik, bármerre is menjen az ember a harmadik F-16-os századuknak otthont adó bázison, mely nem messze fekszik Łództól, a helyi szokásoknak megfelelően egy erdő közepén.

    …9X gyakorló az jobb külső tartón. Lengyelország hagyományos Sidewindert nem is vett, csak a vektoros/HOBS-os legutolsó változatot.”

    idei terveik között szerepel a patriot rendszeresítése, indexen pedig ilyeneket olvasok http://index.hu/kulfold/2010/01/03/raketavedelmet_vihetnek_a_tengerpartra/

    és ezek olyan infok amik meglehetősen megbízható forrásból származnak, kevésbé megbízhatók szerint nem mégegyszer vesznek +48 F16 Block 52öt hanem JSF…. nem mind ha a tervbe lévő +48 F16 pénz/alkatrészhiányt sugalna.

    persze lehet én tévedek és azt se tudják röptetni amijük megvan…

  8. Valóban elképzelhető egyfajta újrafelosztás a Nyugat és Oroszország között, de ez csak akkor életképes folyamat, ha vica-versa történik.
    Ellenkező esetben tiszavirág életű lehet a még csak most körvonalazódó, ki tudja, hányadik újrakezdés.
    Ez pedig egyet jelent egymás érdekszférájának a kölcsönös elismerésével.

    Természetesen a lengyel hadsereg sokat korszerűsödött önmagához képest, de Molni véleményével ellentétben én nem hinném, hogy összemérhető az orosz haderővel. (Belarusz-orosz közös integrált légvédelmi rendszerről beszélhetünk lassan, illetve volt nemrégiben a Zapad fedőnevű közös hadgyakorlat is a lengyel határoknál.) A lengyel-orosz erőkülönbség kb. olyan, mint az iráni-USA.

    Végezetül egy lakonikus megjegyzés: eddig a történelemben két alkalommal kötött szövetséget a Nyugat és az oroszok. Mindkét esetben lett is jó nagy háború…

    Üdv: M

  9. Nem az egész orosz haderővel, de tessék már végre felfogni, hogy az orosz erők szét vannak szórva az ország területén és nem mozgathatod át az egészet tetszés szerint, mert az ország akkor ott védelen marad. A lengyel légierő önmagában komoly falat, nem mennek át rajtuk úgy, mint a grúzokon. Nem lennének nagyon túlerőben a techológia fölény sem lenne meg sőt, egyes estekben el is vannak rendesen maradva az oroszok. Milyük van?

    MiG-29 – Az orosz gépekkel gyakorlatilag azonos harcértéket képviselnek.

    Szu-22 – Hát nem egy Szu-24, de ha a helyi légifölény megvan a bevetés időtartamára, akkor inkább jobb ha ez nem jön veled szembe, ha a földön sasszézol.

    F-16 – Minden szempontból aduász. Combos BVR harcos, CAS bevetésre tökéletesen alkalmas. Egyedül abban nem vagyok biztos, hogy milyen SEAD képessége van a gépeknek. Egy ilyen gép BVR légiharban AWACS támogatással minimum 2-3 db félaktív rakétás 4. gen orosz géppel egyenértékű. Gyakorlatilag nincs aktív radaros légiharc rakétával rendelkező gépe az oroszoknak a pár visszaküldött algériai MiG-et leszámítva. (A kb.10 Szu-34 nem mennyiség.) 80%-os hadrafoghatóság mellett ez 40 db F-16C/D-t jelent elég tisztességes képességeivel.

    A légvédelem többi elemével nem vagyok tisztában, de ha saját fejlesztésű AAA is van és a ZSU-23-at is modernizálták akkor feltételezem, hogy nem építették le a légvédelmüket. Csapatlégvédelem van. Azt láttuk Oszétiában, hogy az orszok a saját rendszereik ellen sem tudtak sokszor védekezni.

    Gyakorlat? Fent láttuk. Az F-16 pilóták szétrepülik a seggüket. A MiG-29 pilótál is 120-130 órát repülnek, amennyire halottam.

    Abban mérhető össze, hogy ez nem fog összeomlani 2 nap alatt egy esetleges támadás során és, ha le is gyűrnék őket, addig elég nagy pofonokat osztogatna. Ja, Lengyelország NATO tag és mivel ők valóban komolyan veszik kötelezettségeiket el lehet képzelni, hogy ki segítene nekik és ki nem.

  10. Üdv Molni!

    Amit most leírtál, azt vitán felül el is tudom fogadni. Sőt, a volt VSZ tagállamok közül voltaképpen a lengyel hadsereg az, ami megüti egy hadsereg szintjét. A többi kis exszoci állam hadereje komolytalannak is mondható, talán még Románia képvisel valamekkora erőt.

    Az orosz hagyományos erők jelentős részei a CFE szerződés értelmében az Urálon túli területekre lettek csoportosítva, illetve egy részüket vagy leszerelték, vagy konzerválták.

    Mivel az oroszok a SZU széthullása óta nem gondolkodtak egy nagyarányú szárazföldi offenzívában Európa ellen, így teljesen felesleges pénzkidobás lett volna, ha továbbra is fenntartanak egy ilyen feladatra méretezett haderőt.

    Üdv: M

  11. Sziasztok!

    Először is mindenkinek Boldog Új Évet kívánok! Nos én voltam az az elvetemült ember, aki beszélt egy helybeli lengyellel. Sokmindenről beszéltünk, nem csak katonai dolgokról.Ő ugyan nem a bázison dolgozik, de van egy barátja aki ott szolgál. Lehet, hogy ő sem annyira tájékozott a hadseregük dolgaiban, de talán azért lehet hinni neki amikor azt mondja, hogy vannak problémák a gépek üzemeltetésével. Elképzelhetőnek tartom ,hogy több gép repül, de az igaz, hogy pilóta viszont kevés van hozzájuk. Talán az ő értesülései sem pontosak, de ébn hittem neki pl. abban, hogy az említett összeget igenis elköltötték a 48 gép üzemben tartására. Vitán felül viszont elhiszem azt neki, hogy a lengyel kormányzat és hadsereg vállalásai a Nato és az amerikaiak felé nagyon nagy terhet ró a lengyel emberekre, és ezáltal az országra is. Azt viszont igenis láttam, hogy annak ellenére, hogy az ország gondokkal küszködik, mert sajnos ott is látszik, hogy vannak. A lengyel emberek össztartóak, vendégszeretőek, és nagyon segítőkészek. Sajnos azt kell mondanom emiatt szégyelltem is, hogy magyar vagyok, mert én azt látom mi nem ilyenek vagyunk, és problémáink nagyon nagy hányada pont ebből származik. Csak ennyit szerttem volna elmondani.

  12. Fehér Tamás

    > Öcsém ma jött vissza lengyelből! Poznan-ban járt! Az ott települt 32gépből 10 hadra fogható. Miért mert nincs pénzük pótalkatrészre

    Mintha valakiket bekasztliztak volna a hadügyből a lengyelek, mert az LM szerződésből kenőpénz fejében „kifelejtették” a garanciális feltételek tisztázását, mint pl. a pótalkatrészek biztosítását – most meg az LM minden F-16-hoz való anyacsavarért egy bombázót kér tőlük cserébe…

    Ráadásul ezek a modern FWB gépek nem olyanok mint régen, hogy imádsággal pótolni lehet a hiányzó alkatrészeket – a számítógépnek hiába rimánkodsz, hogy 2 percre van a Szu és közeledik, simán letilt!

  13. Fehér Tamás

    > A lengyel légierő önmagában komoly falat, nem mennek át rajtuk úgy, mint a grúzokon.

    A grúzokon sem mentek át csak úgy, hanem előbb a nagyját földhöz vágta pár darab elektro-optikai végfázis vezérléssel megspécizett Iskander rakéta, amik zsidó koordinátákra mentek – így lett pl. kezdőrúgásként 100-al kevesebb tankja a grúzoknak már a bázison.

    Az F-16 nem az a gép, ami alsóbbrendű útról száll fel, szóval a ruszkik szarrá rakétázzák a lengyel reptereket nyitányként fürtös fejjel, aztán gurulhatnak a végtelen tankhordáik ki a síkságra, egész a német határig, ahol kezet fognak velük…

    Egy modern, lapított pályás, végig manőverező kis ballisztikus rakétát a Patriot csak ugathat, mint a Holdat. Na ezért tolt ki velük a kenyai álelnök, amikor a komoly rakétavédelmet törölte!

  14. Molni a lengyelek a 48db F-16 ot a SzU-22 leváltására szerezték be. Egy ideig még közösen üzemel a két típus. De szép lassan eltűnik a lengyel légierő állományából! Az F-16 on hogy szereztek annyi repórát a pilóták, volt egy kiképzésük az egyesült államokban! ott biztos repkedtek 2-300 órát, hazajöttek és 3-4 év alatt repültek össz. 5-600-at így kijön a fejenkénti 800 óra a típuson.
    De tegyük hozzá, hogy van 48 gépük és nincs annyi pilótájuk, tehát valszeg 1 pilóta több gépen is repül. Gondolom mindig azzal amelyik megfelelő műszaki állapotban van!
    Jobban álnak bármely volt V.SZ haderőnél a lengyelek, de tőlük se kell hasra esni. Ott sem fenékig tejfel az élet! Nekik is vannak gondjaik.
    Kérdeztem öcsköst. az egy hét alatt amíg kínt volt 1 Herkit látott repülni össz-vissz!

  15. Ha igazságosak akarunk lenni, sehol sem fenékig tejfel az élet mostanság. Az amerikai pilóták nagyszámú repülése is a háborúk miatt van, ami egyrészről nagyon sokba kerül, másrészről pedig gyorsuló ütemben amortizálja a meglévő gépparkot is.

    Egyébként nem biztos, hogy az amerikaiak valóban kitoltak a lengyelekkel a rakétavédelem ottani telepítésének törlésével – kivéve persze azokat, akiknek helyben ez jó zsíros megrendelés is jelentett volna egyben (pl. építőipari cégek, stb.).

    Az egyik az, hogy az USA rakétavédelme nem védte volna Lengyelországot, ugyanis az az amerikai kontinenst védené.

    A másik, hogy garantált atomcélponttá válna emiatt Lengyelország is. Ugyanis egy esetleges konfrontációban a legelső célpont az előretolt amerikai rakétavédelmi támaszpontok lennének.

    És bármennyire is szimpatizálunk lengyel barátainkkal, a tények azok tények maradnak: nyugaton Németország, keleten pedig Belarusz és Oroszország (egykoron SZU) határolja. Ez pedig bizony tőlük is megkövetel némi reálpolitikát, a saját jól felfogott érdekükben.

    Üdv: M

  16. Fehér Tamás

    > Az F-16 nem az a gép, ami alsóbbrendű útról száll fel… azért autópályáról üzemelt már…

    Csak éppen az idézett fotókon látszik, hogy fel kellett porszívózni előtte, mert a cápaszája a földet éri. A Gripen orrlyukai pont azért vannak magasabban, hogy közútról üzemelhessen.

    A másik dolog, hogy mennyire bírja a ridegtartást, vagy 1, 2, 3 helyett 15 vagy 25 dűlőútról indított bevetést kibír-e teljes hardver és szoftver szétesés nélkül?

  17. Sajnos, Uraim, a történelmet nem lehet átverni. Ha ’39-ben FR/GB azonnal és komolyan támad, a lengyel háború sem lett volna oly sima és az oroszok is meggondolták volna a beavatkozást. Ma dettó. Lehet bármilyen jó a lengyel haderő, ha fel akarják osztani az országot, fel is fogják….. A NATO pedig egy gittegylet…….egyre inkább…… Afganisztánnal ugyanez…… Szépen, lassan érlelődik a harmadik nagy háború…… NE legyen igazam…….

  18. Fehér Tamás

    > F-16: egy ilyen gép BVR légiharban AWACS támogatással minimum 2-3 db félaktív rakétás 4. gen orosz géppel egyenértékű.

    Meddig tud fent maradni? A lengyeleknek még nincs tankerük, se AWACS, a Szu-27 / MiG-31 tartálya pedig kb. végtelen kapacitású. Ha nincs fent lengyel vas, mindegy milyen elavult az orosz.

  19. A NATO-nak van. Lengyelország NATO tag. A MiG-31 nem vadászgépek elleni harca van tervezve.

    Ha bármelyik is közeleg, az F-16 elég nagy nyugalommal rájuk ronthat. Nem kell taktikáznia. Kit érdekel, hogy meddig tud fent maradni? Ez védelmi helyzetben „csak” a DCA váltás sűrűségét határozza meg.

  20. Kedves Littlejohn!

    A gondolat menetedet nem tudom cáfolni.

    A franciáknak és a briteknek eszük ágában sem volt mozdulni, amíg Hitler seregei közelednek Sztálin Birodalma felé. (A Molotov-Ribbentrop paktum ugyanis nem aratott osztatlan sikert az angolszász hatalmaknál.)
    Ciki akkor lett a dolgoból, amikor a Wehrmacht gondolt egyet oszt megfordult.

    Sajnos kimondhatjuk a Bacsó Péter óta örökzölddé vált „a nemzetköti helyzet egyre fokozódik” című szlogent, mert ez az igazság. A SZU összeomlásával az USA szisztematikusan kivégezte a jaltai világrendet, majd időközben beérett a helyzet az egykori harmadik világ régi/új hatalmainak felemelkedéséhez, ami természetszerűleg együtt jár az eddigi hegemón hatalom pozícióvesztésével.

    Voltaképpen alig 20 év alatt a világ másodszorra is elérkezett az újrafelosztásig, csakhogy most pont ellenekző előjellel, mint 1990-ben.

    Üdv: M

  21. Fehér Tamás

    > A NATO-nak van. Lengyelország NATO tag.

    Az ötödik cikkely kb. annyit ér, mint anno a jugó-magyar örök barátsági szerződés, vagyis a hátsónkat törölhetjük vele. Ha Merkel el akarja adni a lengyeleket olajért-gázért cserébe, akkor lesz ürügy, hogy miért túl veszélyes awacs és tanker gépet küldeni az orosz ellen. A franciáknak csak az a lényeg, hogy semmi se történjen, az amcsik meg teszik tönkre magukat.

    2001. óta olyan világhelyzet alakult ki, hogy mindenki hazudik, nincsenek többé igaz szövetségesek, már senki sem hisz senkinek – nemcsak itthon, de külföldön is a politikusok személyes előnyért eladják a hazájukat és a szövetségeseiket. Hogy lehet, hogy pl. a Schrödert nem akasztották fel hazaárulásért, amikor az orosz gázcéghez dezertált? Ilyenek fognak szerinted awacs-ot, tankert küldeni a lengyeleknek? Sírkövet maximum!

  22. Fehér Tamás

    > Ha bármelyik is közeleg, az F-16 elég nagy nyugalommal rájuk ronthat

    …és jól beleszalad egy SAM védőernyőbe! SA-10 és leszármazottai keréken gurulnak és ott lesznek a hadszíntéren és amikor az F-16 kiszárad és leesik, akkor előjön a sok orosz gép az ernyő alól

  23. Saját terület felett? Az oroszokkal ellentétben az NATO EW szinten kicsit elrőébb tart. Ne feledd, hogy a jenki F-16-tal a jenki EW tapasztalat egy része is bizony átadásra kerül.

    Az üzemanyagmennyiség akkor lenne jelentős, hogy azonos tecnológiai szinten levő gépek csapnának össze. Egy 15 F-16C/D Blk.52 vs. Szu-27 esetén sem lenne ez meg, nemhogy ma…

    Továbbá szép dolog a nagy belső üzemanyag kapacitás, de ez hátrány is lehet. Mert bizony, ha te 80% vagy egy Su-27-tel, de egy félig üres F-16-tal futsz össze, akkor a sok keró inkább hátrány.

    Az etióp-eritrea balhéban azét volt fontos az üzemanyag mennyiség, mert két azonos szinten levő gép csapott össze félaktív rakétafegyverzettel.

    A NATO 5. cikkelye a SZU-t is visszatartotta.Ne fárasszál már öcsém…

  24. Fehér Tamás

    > A MiG-31 nem vadászgépek elleni harca van tervezve.

    Ehhez képest, amikor megjelent a távol-keleten, a japánok és az amcsik többet nem mertek a „gonosz birodalma” közelébe menni, pedig előtte rendszeresek voltak a demonstratív célú légtérsértéseik.

  25. Ja és még egy dolog. Attól, hogy az Sz-300 rendszer kerekes járműveken van az nem jelenti azt, hogy csapatlégvédelmi rugalmassága van. A települési ideje a rendszernek igenis mérhető.

    Az Vega sok eleme is kerekes volt, de semmilyen félnótásnak nem jur eszébe mobilnak hívni a rendszert.

  26. A jenkik az 50-es évek után és Powers esete után nem játszottak ilyet, mert tudták, hogy az oroszok előbb lőnek, aztán kérdeznek. A KAL járatok utasai is megtapasztalhatták ezt.

    Ellenben a szovjet gépek rendszeresen megsértették gyakorlatilag mindenki légterét, aki nekik nem tetszett. Angolokét, holland és belga F-16-os gépek is rendszeresen kísérgettek Tu-95 és Tu-22M gépeket is. Volt olyan év, hogy a japán légteret 400-szor sértették meg a szovjetek…

    Más „építő” gondolat tőled ma? Úgyis keveset nevettem ma…

  27. Fehér Tamás

    > A NATO 5. cikkelye a SZU-t is visszatartotta.

    Akkor volt egységes fellépés, mert mindenki ellenségnek tartotta a komcsi birodalmat. Ma egyes nagy európai országok a kisebbek, gyengébbek kárára, sőt vesztére akarnak nyerészkedni az oroszokkal, pontosabban a nyersanyagaikkal.

    Le lesz dominózva-szalámizva Európa, mire felébredünk, újra az orosz birodalomba fogunk tartozni.

  28. Üdv Fiúk!

    Lehet, hogy néhányotoknál ez kicsapja a biztosítékot, de le merem írni: 5. cikkely ide vagy oda, nem lesz NATO-orosz háború. Ettől még persze lehet orosz-amerikai összeütközés, de ebben az esetben a jelenleg NATO-nak nevezett szervezet hamarabb hullik darabjaira, minthogy a közvetlen harcérintkezés bekövetkezne.
    És remélem, hogy a leírt mondataimra soha nem kell senkinek sem majd azt mondania: basszus, tényleg bejött.

    Üdv: M

  29. Komolyan mondom, hogy nem értelek titeket. Ha az orosz lenne olyan marha, hogy megtámad egy NATO tagországot, aki még komolyan is veszi magát, miért ne segítene a többi? Az oroszok oda zuhantak vissza, hogy a NATO erők számbeli fölényben vannak. A technikait gondolom felesleges ecsetelni. Akkor miért is nem védenék meg érdekeiket, ha nyilvánvalóan ők az erősebbek a harcmezőn?

    Magyarázza ezt már meg nekem valaki. Ha lenne egy 10 éves fiam és nekirondtana egy picivel erősebb 12 éves kis pattanás. Azután meg megjelenne a többi combos huszonéves kigyúrt barát és szépen laposra verné a pattogó kis tökmagot. Mert jelenleg a NATO – orosz erők közti erőnlét kb. ilyen arányú. A 3 legerősebb nem jenki NATO állam hadereje kb. egyenlő a teljes orosz fegyveres erővel. Törökország, görögország és mondjuk a németek vagy franciák. Már ezek számszerű fölényt adnak ki légierő terén. Minőségit meg csuklóból.

    Szárazföldön is ez a helyzet. Egyedült a flotta terén kétesélyes a dolog, de egy európai szárazföldi háború ma nem ezen bukna el.

  30. Üdv Molni!

    Senki sem gondolta, hogy az oroszok nekimennek a NATO-nak. Miért is tennék, számos NATO tagállam már jelenleg is az orosz érdekek szerint mozog (meg a sajátja szerint is, természetesen). Pont a felsorolt államokra igaz ez: németek, törökök, görögök

    A számbeli fölényről én írtam egyik korábbi hozzászólásomban, de ez nem egyes tagállamokra igaz (a görögökre meg végképp nem), hanem a jelenlegi NATO tagállamok összes haditechnikája együtt véve, amely az európai térfélen jelen pillanatban állomásozik.

    Bár Putyin elvileg megpendítette a CFE szerződés felmondását, úgy tudom, hogy ennek gyakorlati megvalósulása még várat magára.
    Ha ez mégis bekövetkezne és az oroszok elkezdenék az eredetileg is Európában állomásozott technika visszacsoportosítását, na akkor kezdenék el igazán aggódni az amerikai megelőző csapás doktrínája miatt!
    Ráadásul ez az orosz lépés gyorsan zárná az amúgy ezer sebből vérző, repedezett észak-atlanti együttműködés tagállamait, ami pedig abszolute hazavágná az oroszok ezidáig elért megosztási „sikereit”.

    Veled ellentétben szerintem a tengeri fölény az, ami nem kétesélyes, egyértelmű az amerikai fölény. Egy nagyszabású szárazföldi háború viszont inkább az „oroszok asztala”, pláne a „kellemes” európai földrajzi és éghajlati viszonyokat figyelembe véve.

    Üdv: M

  31. Ha figyelmesen olvasod amit írtam, akkor csak európai tagállamokkal számoltam, mert az USA egymaga erősebb az oroszoknál, ha minden egybeveszel. Lehet, hogy az ARMY és USMC elég nagy része a rotálás miatt le van kötve a Közel-keleten, de a US NAVY, USAF erejének nagyon-nagyon kis része van ott. Ha tényleg végignézed a jenki egyésgeket pikk-pakk úgy összekapnak cirka 400 vadászbombázót, „némileg” az orosz szint felett levőket.

  32. Üdv Molni!

    Tiszta sor, amit írsz. Jelen pillanatban az USA két háborút vív lassan egy évtizede, az egész amerikai kül-, bel- és gazdaságpolitikát ez hatja át. Amerika kvázi folyamatosan hadban áll, nem számolva a pénzt és az energiát, amit költenek erre.

    Oroszország – szerencsére – nem áll hadban, ha úgy tetszik, a pillanatnyi orosz katonai potenciál (nem az atomfegyverekről beszélek) közel a minimum értéken van tartva. Én csak arra kívántam utalni, hogy egy valós nemzetközi krízishelyzetben, ha ne adj isten mozgósítani kellene akár az orosz, akár a kínai erőket (beleértve a tartalékokat is – nem tartalékosokra gondoltam!), akkor cseppet sem tűnne jópofának a dolog. (A közelmúltbeli grúz háború „lezavarása” nem erőltette meg az oroszokat különösebben, sokat nem is kellett készülniük rá.)

    A másik oldala a történetnek: ez a két ország képes arra, hogy alig harminc percen belül az amerikai kontinensen élő emberek a saját bőrükön érezzék meg, mit jelent egy háború ellenük. Ez alapvetően más dimenzióba helyezi a kínai vagy orosz kérdést Amerika szempontjából.

    Üdv: M