|

Elöregedett rakéta ölt Indiában

Indiában ismét emberéleteket követelt a hanyagság és a fegyelmezetlenség.

Két katona meghalt, további három pedig súlyos sérüléseket szenvedett hétfőn Indiában, miközben lejárt üzemidejű rakétákat szállítottak. A katonák a Jaisalmer település közelében lévő Pokhran lőtérre tartottak, mikor a baleset bekövetkezett.

A The Times of India értesülései szerint a detonáció azért következett be, mert a teherautót, mellyel a megsemmisítésre szánt rakétákat szállították, túlterhelték, és az egyik elöregedett rakéta működésbe lépett. Minden jel arra utal, hogy a katonák hibáztak, mikor helytelenül pakolták fel a rakományt, és nem ellenőrizték annak rögzítését.

„Az elöregedett fegyvereket aznap kellett volna megsemmisíteni. Az Indiai Légierő azonnal elrendelte az eset kivizsgálását.” – nyilatkozta egy tisztviselő.

Ez egyébként nem az első ilyen eset az utóbbi időben Indiában. Nemrég egy fiatal tiszt vesztette életét egy tüzérségi gyakorlat során, mikor is egy fel nem robbant lőszerhez túl közel merészkedett, és az működésbe lépett.

9 hozzászólás “Elöregedett rakéta ölt Indiában”

  1. Skacok lehet, hogy az indiai haderő nem a világ csúcsa, de a lejárt jó jelent számotokra valamit? Milyen fegyverek vannak nagyrészt az inidaiaknak? Orosz és francia. Ez nem esetleg rájuk vet némileg rossz fényt, hogy kb. ennyire stabilak a cuccaik?

  2. Azért egy lejárt üzemidejű rakétát nem hozzá nem értő katonákra kellene bízni szerintem. Az is elég érdekes hogy hogyan tudott felrobbanni egyszerű ütődéstől hiszen ezek a robbanóanyagok elvileg ilyen szempontból biztonságosak vagy tévedek? Ehez nem értek annyira de szállítás közben főleg egy lejárt üzemidejű rakétánál nem kellene eltávolítani azokat a részegységeket amik esetleg beindíthatják a detonációt?

  3. > Az is elég érdekes hogy hogyan tudott felrobbanni egyszerű ütődéstől hiszen ezek a robbanóanyagok elvileg ilyen szempontból biztonságosak vagy tévedek?

    Elvileg ha a bombatest belsejéről lepereg a festék pl. a régiségtől vagy a hanyag mázolástól és a robbanóanyag a rázkódástól hozzáér a csupasz fémhez, akkor reakció és bumm lehet.