|

Nagy zűr Nagy-Britanniában

Azt már egy ideje tudni lehet, hogy Angliában egyre kevesebb pénz jut a védelmi kiadásokra. Ez még nem is lenne akkora gond – hisz sok más országban is így van – ,ha nem lenne jó pár olyan dolog, amire komoly pénzeket kéne költeni.

Gordon Brown miniszterelnök nemrég Afganisztánban járt, hogy megnézze, mit is csinálnak katonái tulajdon képen. Visszatérte után nem sokkal be is jelentett egy védelmi költségvetési reformot, melynek célja, hogy a hadsereg költségvetési hiányának csökkentése mellett a jelenleginél jobban támogassák az afganisztáni missziót. Mondanunk sem kell, hogy ez utóbbi biztosan nem lesz a brit adófizetők ínyére.

Említett reform keretében elég sok minden fog történni: átszervezések, leépítések, típus-kivonások és beszerzések is. Előbbiek értelemszerűen az otthon állomásozó egységeket érintik majd, utóbbiakból pedig a külföldön tartózkodók profitálhatnak majd. Furcsa világot élünk, na.

Brit Chinook HC2 Forrás ,

Forrás">Forrás">

Brown még afganisztáni tartózkodása alatt kijelentette azt, amit mi már elég régóta tudunk: a brit csapatok krónikus helikopterhiánnyal küszködnek. Ennek megszüntetésére – na jó, inkább csak enyhítésére – született meg a Védelmi Minisztérium nem kevés vitával járó döntése, melynek értelmében 22 darab CH-47 Chinook helikoptert rendelnek a Boeing cégtől. Az első gépek 2012-ben gördülhetnek majd le a gyártósorról, és még abban az évben szolgálatba is állhatnak. Velük kiegészülve 70 darabosra duzzad majd az Egyesült Királyság Chinook-flottája. A Védelmi Minisztérium szóvivője szerint még nem döntötték el pontosan, hogy a megvásárolt modellek milyen változatúak lesznek, vagyis mennyi, saját igények alapján történő módosítást hajtsanak végre a sima „F” variánson.

Az új „kávédarálóknak” természetesen örülnek a hadseregnél, ennek ellenére a döntés sok kritikát kapott. Főleg azt bírálták, hogy miért csak most kerültek beszerzésre a gépek, mikor már nagyon-nagyon kellettek, és miért nem korábban. Így ugyanis csak 2013-ra kerülhetnek Afganisztánba, addigra pedig rengeteget változhat a helyzet, és a katonáknak még három évig kell a jelenlegi állapotok közepette harcolniuk.

A jelenleg 48 gépet számláló Chinook-flotta egyébként idén szeptemberben egy 408 millió fontos program keretében modernizálódik a Thales cég segítségével.

A brit szárazföldi erők helikopterek tekintetében hosszú távon két típussal számolnak, már ami a szállító feladatokat illeti. A Chinook mellett az Eurocopter Puma üzemeltetése biztosított. A hírek szerint 2020-ig több lépcsőben korszerűsíteni is fogják a flottát, így biztosítva a kor követelményeinek megfelelő képességeket.

A helikopterek mellett felmerült további C-17 Globemaster III szállítógépek beszerzése is, ez azonban nem új keletű dolog, november végén mi is megírtuk, hogy Nagy-Britannia tárgyalásokat folytat a Boeing vállalattal ez ügyben.

Ami miatt viszont lehet ráncolni a szemöldököket odaát, az a merevszárnyú repülőgépek számának csökkentése. Ebben a legkomolyabban a Harrier Gr9 flotta az érintett, ugyanis az előre tervezettnél hamarabb fognak megszabadulni a típustól. Ez pedig magával vonja a gépek jelenlegi bázisának, Cottesmore-nak a bezárását is.

A Tornado vadász és csapásmérő változataival repülő századok közül is lesznek olyanok, melyek vagy megszűnnek, vagy csak jelentős létszámleépítésen esnek majd át. Nagy érvágás lesz a RAF-nak, az biztos, legalábbis addig, amíg az Eurofighter Typhoon-ok nem lesznek képesek maradéktalanul ellátni a légtérvédelem mellett a csapásmérő feladatokat is. A Nimrod légtérellenőrzők számát is csökkenteni szeretnék, ami szintén fájó veszteséggel jár majd.

Harrier Gr9 Forrás ,

Forrás">Forrás">

A reform kapcsán nyilatkozott John Muxworthy, a Royal Navy ex-parancsnoka is. Mondandóját érdemes átgondolni, ugyanis érdekes dolgokat mondott.
„Ezek a döntések, melyek jelentősen érintik védelmi képességeinket, elhamarkodottak és nagyon átgondolatlanok. Amíg az afganisztáni küldetésre egyre többet költenek, addig a hazai egységektől folyamatosan megvonják a támogatásokat. Ez később fogja majd megbosszulni magát. Mert annak ellenére, hogy jelenleg Afganisztán kapja a legnagyobb figyelmet, a nemzetvédelmi érdekek szempontjából nem túlzottan fontos. Az ottani lázadók elleni harc nem fontos számunkra. A mostani katonapolitika folytatása azt eredményezi, hogy haderőnk elveszti képességét egy hagyományos háború megvívására.”

19 hozzászólás “Nagy zűr Nagy-Britanniában”

  1. „Ez később fogja majd megbosszulni magát. Mert annak ellenére, hogy jelenleg Afganisztán kapja a legnagyobb figyelmet, a nemzetvédelmi érdekek szempontjából nem túlzottan fontos. Az ottani lázadók elleni harc nem fontos számunkra. A mostani katonapolitika folytatása azt eredményezi, hogy haderőnk elveszti képességét egy hagyományos háború megvívására.”

    ez nagyon kemény. és nagyon igaz.

  2. Pont erről beszéltem én is. Sokan azt hiszik, mert most egy szikakupac és asszimetrikus hadvieslés a menő, ez örökre is így marad.

    Azt viszont nem értem, hogy mi ez a krónkius helikopter és szállítógép hiány állandóan. Budira is ezekkel mennek?

  3. Nekem is ez jutott eszembe először, mielőtt még a cikk végére értünk. Lassan nem lesz hadserege a NATO-ban, amely képes megvédeni szövetségeseit egy esetleges hagyományos konfliktus során. De nem baj, majd afganisztánból ellentámadást hajtanak végre, ha nagyon szorul a hurok.

  4. Erre az átmeneti időszakra vonatkozóan, a megvágott költségvetésbe is be kéne illeszteni minden leállított Harrier-és Tornado pilóta helyére egy-egy növendéket, akiket addig is elküldenének pilcsisuliba F-akárhányasokra tanulgatni.
    Csak hogy addig is teljen valamivel az idő ;))

  5. Nesze neked fogyasztói társadalom! Elfolyik a sok pénz de hogy hova azt senki nem tudja így az államnak(egyiknek se) semmi pénze a feladatai ellátására.
    Minek költeni a honvédelemre. – mondják ők. Majd nagyot néznek, ha gebasz lesz.
    Egy normálisan felszerelt és kiképzett haderőre lenne szüksége minden országnak. De senkinek se telik ilyenre csak a rossz fiúknak.

    Egyébként tudjátok mekkora logisztika 1 katona ellátása a harcmezőn? Hát még 100.000 katona ellátása az istenháta mögött egy infrastruktúráktól mentes országban?
    1 katonára 8 ellátó jut kb. és azokat is el kell látni! gondolj bele csak a napi 4 liter víz biztosítása fejenként. az napi 400.000 liter víz. és nem naponta viszik hanem kb 3 heti adagnak ott kell lennie készleten! azt oda is kell vinni. akkor ezen felül ott a rengeteg alkatrész, lőszer, kaja, egyébb ellátmány. és nem lehet mindent szárazföldön szállítani. az ország adottságaiból véve a legelőnyösebb szállítási eszköz a helikopter. Pont mint vietnámban!

  6. Komolyan.

    Mit értenek azon hogy az otthon maradt erőkön sporolnak?
    Nem lesznek tankjaik,nehéz tüzérségük, haditengerészetük?

    Mindenki lenézi most a orosz haderőt hogy gyenge. Oké egy 90 évekbeli Európai hadseregekhez képest tényleg szarok.

    De az Afganisztán miatt átalakítót európai erők egyesitet ellen lassan komoly sanszuk lesz.

    Oroszok megjárták Afganisztánnal, a NATO léte miatt most győzni kell de ennek a NATO államok hadseregeinek tökre tételét jelenti.
    Mivel nem állnak hegyekben az euró hegyek.

    pl Oroszok senkivel se háborúznak ott minden plusz pénz új fegyverekre megye el.

  7. De az Afganisztán miatt átalakítót európai erők egyesitet ellen lassan komoly sanszuk lesz.

    Attól még nagyon nagyon messze vannak. A 3 legerősebb európai NATO tagállam légiereje orrbagyűrné az európai részen állomásoztatott orosz légierőt. És ez csak a légierő. A technikai elmaradottság miatt, ma jószerivel csak a törökökkal nem bírnánek el talán az oroszok már a levegőben sem, ha van AWACS support. És van…

  8. Itt nem a Kreml lehet a háttérben, hanem szarkeverés /válság höhö/. Ukrajna sorsa „köztudottan” kb.3-5 éven belül dőlhet el. Angolok úgylátszik szeretnének bezárkózni és eldobni a kulcsot . De GordonBrown biztos, /eddig csupán -1 rep.hordozó, -fele gépmegrendelés/ nem is nyernek ők se jövőre válsztásokat.

  9. Kivel is háborúznának? Ha kitör a baj,az lessz előnyben, aki utoljára modernizálta a hadseregét. Az a jó fegyver,ami utoljára lett késsz. Pl. T34es.
    Nagy marhák,ha nem hazai helikopátert rendelnek. Honnan akasztanak le 1 gyárat,ha kell majd?

  10. Ha nézed a tendenciát.

    A dél-amerikai államok fegyverkeznek.(brazilia, venezuela, peru, equador, chile, kolumbia)

    Afrikai országok megint csak cserélik a régi cuccaikat (ez nem látványos csak egymás ellen)

    Arabok megint csak szarásig vannak fegyverrel.

    Ázsia. (India, Kína, a két korea, vietnám, Taivan, japán, és a kisebb államok is.)

    EUROPA. kis modernizáció és nagy leépítések! Komolyan mondom lassan egy kirándulóbusznyi turista is hazavághatja az egész EU-t.
    Egy kicsit többet kellene költeni ilyesmire.
    Ideges lettem megyek edzeni…