|

Felrobbant egy orosz ballisztikus rakéta

Nem, kivételesen nem egy újabb Bulava önmegsemmisítője indult be, hanem egy kis hatótávolságú, taktikai ballisztikus rakéta (SRBM), konkrétan egy Tochka-U (NATO megnevezése: SS-21 Scarab B) gondolta úgy, hogy nem szeretne becsapódni a megjelölt célpontba. Az eset ugyanis egy éles lövészeten történt.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint az esetre, mely során a Scarab indítása után nem sokkal, mintegy 1 000 méteres magasságban detonált, a Leningrádi régióban található Luga gyakorlóterületen került sor. A nyilatkozat szerint mivel a rakéta már háta mögött tudta a tervezett élettartamát és igazából megsemmisítésre várt, ezért a gyakorlatra már nem éles robbanófejjel sorolták be. De ennek ellenére természetesen megvizsgálják majd, mi is okozhatta az önmegsemmisítő beindulását. A gyakorlat során indított másik SS-21 gond nélkül megérkezett a célpontjául kijelölt területre.

SS-21

SS-21 ,

Az SS-21 Scarab első változata a Tochka 1976-ben állt hadrendbe, majd az elkövetkező évek alatt még további két változat követte. A szóban forgó Tochka-U 1989-től elérhető. Maximális hatótávolsága 120 kilométer, körkörös szórása 95 méter alatti. A Scarab C már a 90-es évek gyümölcse, mely a Scarab A maximálisan 70 km-es hatótávját már 185 kilométerre növelte. Az OTR-21 Tochka néven is ismert rendszer hordozóplatformjául a kezdetektől fogva egy kétéltű jármű szolgál.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Gbze5bdgfcE

Az SS-21 a nagy hatóerejű hagyományos töltet mellett szerelhető fragmentációs illetve egy 100 kT-ás nukleáris töltettel. A Tochka-U alkalmazásra került például a második csecsen háború során, ahol is az oroszok által indított SRBM-ek döntő többségét SS-21-esnek vélik az elemzők. A konfliktus kapcsán az SS-21 nevéhez kapcsolt, talán legismertebb alkalmazása Groznij ostromának kezdete, mikor is az orosz erők 5, vélhetően SS-21-est lőttek ki a zsúfolt központi piactérre 120-140 ember halálát okozva ezzel.

Az SS-26 Stone / Iskander mellett a Scarab-ok a 2008 grúziai konfliktusban is szerepet kaptak, ahol a források szerint az 5 nap alatt legalább 15 indításra került sor.

Ennek az SS-21-esnek egy része egy Lada Niva-n landolt Gori-ban

Ennek az SS-21-esnek egy része egy Lada Niva-n landolt Gori-ban ,

2 hozzászólás “Felrobbant egy orosz ballisztikus rakéta”