|

Felkészült a pakisztáni őrszem

Utolsó tesztjével felkészült az átadásra az első pakisztáni Saab-2000 Erieye légtérellenőrző repülőgép, melynek az ázsiai hazatérés után is lesz még tennivalója bőven.

A Saab linköpingi üzemében tartott ünnepség a típus utolsó próbatételeinek kezdetét jelentette, mely után (várhatóan még a héten) Pakisztánba repül, hogy a megrendelő további tesztelhesse. A gyártó által már részletesen tesztelt alrendszerek ezúttal még egy utolsó, átfogó teszten esnek át, remélhetőleg bizonyítva, hogy minden működik.

Saab 2000 Erieye AEW&C

Pakisztán 2005-ben döntött 6 darab (ezt 2006 júniusában négyre csökkentették) Saab-2000-es utasszállítóra szerelt radarrendszer hordozógéppel együtt történő beszerzéséről, valamint egy további 2000-est is vásároltak a pilóták és műszakiak képzéséhez. Ez a gép már tavaly december óta szolgálatban áll. A Saab Microwave Systems által szállított Erieye AEW&C (Airborne Early Warning and Control) rendszer 360 fokos, körkörös lefedettséget biztosít 350-450 km távolságig.

3 hozzászólás “Felkészült a pakisztáni őrszem”

  1. Nem lennék meglepve ha véletlenül a közeli jó szomszédi kína is megvizsgálná közelebbről a gépeket. Biztos lesz egy kis „technológiai traszfer” kína irányába. Elnézve mennyire jó kapcsolatot ápol a két ország.