|

Tüzelés az ATL-el: VIDEÓ!

Ha nem is élőben, de felvételről már bárki megnézheti a Boeing ATL (Advanced Tactical Laser – fejlett taktikai lézer) működését. A Boeing honlapján nyilvánosságra hozott felvételeken jól látszik, amint a lézer megolvasztja a célpontként funkcionáló gépkocsi motorháztetejét, ami ki is gyullad.

A teszt, melyről a videó is készült, augusztus 30-án történt az új-mexikói Kirtland AFB-n. A célpont egy platós gépjármű volt, melyet kamerákkal és szenzorokkal vettek körül. A lézerrel felszerelt NC-130H Hercules fedélzetéről gondos célzás után (mely ugyancsak rögzítve van) a motorháztetőre lőttek, mely egyből sisteregni és füstölni kezdett, majd ki is gyulladt. A Boeing sajtóinformációi szerint a jármű üzemképtelenné vált.

advanced-tactical-laser-aircraft

Az NC-130H törzsén elhelyezett ATL egy vegyi lézer, mely centiméteres pontossággal képes eltalálni célokat anélkül, hogy járulékos károkat okozna. Erről most az amerikai adófizetők, és természetesen mi is meggyőződhettünk.

Ha a lézer méretét sikerül csökkenteni, néhány éven belül az AC-130 csatarepülők fedélzetén is megjelenhet.

Azonban a projekt jövője a költségvetési megszorítások miatt kétséges, bár a Boeingnál optimistán állnak a dolgokhoz, és reménykednek a túlélésben.

Az ATL első olyan tesztlövéséről, mely során megsemmisített egy célt, oldalunk hasábjain már korábban is esett szó.

A videókat az alábbi linken tekinthetik meg a kedves Olvasók:
http://www.boeing.com/defense-space/ic/des/videos/index.html

One Response to “Tüzelés az ATL-el: VIDEÓ!”