|

Repülés közben tesztelték a lézert

Nemrég sikeres tesztet hajtottak végre az ATL (Advanced Tactical Laser – fejlett taktikai lézer) fegyverrendszerrel. A lövésre a 413. Tesztszázad külön erre a célra átalakított NC-130H Hercules gépéről került sor.

A Kirtlandből felszálló gép a White Sands lőtér fölött hajtotta végre a lövést. A célpont a földön volt, ám ennek ellenére sikerrel megsemmisítette azt.
Az ATL egyébként egy vegyi lézer, melynek célzását számítógépes rendszerek és szenzorok végzik. Ezek segítségével, centiméteres pontossággal képes eltalálni célokat anélkül, hogy járulékos károkat okozna. Éppen ezért a jövőben főleg városi harcokban szeretnék alkalmazni, ahol minél jobban kerülni kell a civil épületekben, de főleg polgári személyekben keletkező károkat. A mai fegyverekkel szinte lehetetlen nem kárt okozni a célpont közvetlen környezetében, a lézerrel azonban ez elkerülhető lesz.

„Megérte az idő és az erőfeszítés! Mind a légierő, mind a Boeing emberei keményen dolgoztak azért, hogy ez sikerülhessen. A lövés pedig fantasztikus volt! Rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy a személyzet tagja lehettem!” –nyilatkozta Scott Wollitz őrmester, fedélzeti mérnök.

A tesztet végző NC-130H. Jól látszik a törzs alatt a lézer gondolája

A korábbi tesztet végző NC-130H. Jól látszik a törzs alatt a lézer gondolája ,

Az ATL-t elsősorban az AC-130 csatagépek fedélzetén szeretnék majd alkalmazni, de más gépek fedélzetén is megjelenhet a későbbiekben.

„Gyerekkoromban nagyon szerettem a Star Wars filmek lézereit. Mindig arról álmodtam, hogy egyszer én is lőhetek ilyennel. Sose gondoltam volna, hogy én leszek az első, aki ilyennel lőhet! Egy álom vált valóra!„- James Stahl tábornok, pilóta.