|

Air France gépre riadóztatták az indiai légierőt

Augusztus 27-én, azaz csütörtökön az indiai légierő egyik MiG-29-es vadászgépe emelkedett a magasba, hogy egy, Pakisztán felől érkező, azonosítatlan célpontot vegyen szemügyre. A vizuális azonosításra végül nem került sor, az elfogás megszakításra került, ugyanis menetközben kiderült, hogy az Air France Párizs – Bangkok járatáról van szó.

Az Air France AF-164-es járataként repülő, F-GLZN regisztrációs kódú Airbus A340-313X a Pandzsáb tartomány beli Amritsar közelében, 37 000 láb magasságon (FL370, 11,2 km) lépett be az indiai légtérbe. Tette mindezt szabályosan, kijelölt belépési ponton, csakhogy nem állt kapcsolatban a légi irányítással és ráadásul hibás transzponder kódot (squawk) sugárzott, azaz első nekifutásra mind a civil, mind a katonai légtérellenőrzés azonosítatlan gépként sorolta be.


Armitsar nagyobb térképen való megjelenítése

Ennek következményeképpen a gép elfogásának és vizuális azonosítása érdekében az indiai légierő magasba emelte egyik MiG-29-esét. Az elfogásra azonban nem került sor, a manővert már menetközben megszakították, lévén az Air France gép elkezdte a korrekt azonosító jeleket sugározni, melynek hatására azonosítása azonnal megtörtént.

Maho Beach: az F-GLZN látványos érkezése a Saint Martin szigeteken található Princess Juliana nemzetközi reptérre

Maho Beach: az F-GLZN látványos érkezése a Saint Martin szigeteken található Princess Julianna nemzetközi reptérre ,

Az eset körülményei egyelőre vizsgálat tárgyát képzik.