|

Végleg kivonják a C-5A Galaxyt

A Kongresszus múltheti döntése értelmében végleg kivonják a még szolgálatban álló 59 darab elöregedett C-5A Galaxy teherszállító repülőgépet.

A ’70-es, ’80-as években készült masinák reptetése egyre drágább az egy repült órára eső növekvő karbantartási idő miatt, így muszáj volt a gépek kivonása mellett dönteni. A C-5A verzió kivonásával párhuzamosan a korábban előkészített és megrendelt AMP (Avionics Modernization Program) és RERP (Reliability Enhancement and Re-engining Program) modernizációs programok keretében C-5B típusú gépek átalakítása zajlik C-5M változatúvá, így 52 darab C-5B újul meg két darab C változattal egyetemben. A két program tartalmazza az önvédelmi rendszerek modernizálását, illetve továbbiak beépítését, a hajtóművek teljes cseréjét és a szerkezeti elemek átvizsgálását és szükség esetén megerősítését, cseréjét is. A konkrétan megfogalmazott cél az üzembiztonság javítása és a 21. századi technológiai színvonal elérése.

C-5 Galaxy with snow

Korábban gondolkodtak az A variáns modernizációján is, de ezt pénzügyi okokból elvetették. A kivont gépek helyére újabb C-17-esek megvásárlását tervezi az USAF, sőt gondolkodnak az Airbus A380F Superjumbo teherszállító speciálisan átalakított változatának rendszeresítésén is. A legvalószínűbb mégis az, hogy civil teherszállító repülőgépek bérlésére lesznek utalva, amit az Öbölháború óta rendszeresen alkalmaznak.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.