|

Zöld utat kapott a C-5 gépek modernizációs programja

Az amerikai légierő parancsnoksága bejelentette, hogy megkezdődik a C-5 Galaxy óriás szállítógép-flotta modernizációs programja.A RERP(Reliability Enhancement and Re-engining Program)-ben 49 C-5 vesz részt.

Pontosabban: 47 C-5B kap ráncfelvarrást, valamint két C-5C. Előbbieket általános szállítási feladatokra használják, utóbbi kettőre pedig különlegeseket rónak, többek között az űrprogramban is részt vesznek.

Mostanáig három C-5B készült el, de ezek nem a RERP keretében „változtak át”.
A 62 C-5A modell kimarad a RERP-ből.

C-5B
C-5B Galaxy, a légierő fő igáslova



A program tartalmazza az önvédelmi rendszerek modernizálást, illetve továbbiak beépítését, a hajtóművek teljes cseréjét és a szerkezeti elemek átvizsgálását és feljavítását. A konkrétan megfogalmazott cél az üzembiztonság javítása és a 21. századi technológiai színvonal elérése.

Ezen kívül minden C-5B modell kiegészítésként megkapja a teljes AMP-t (Avionics Modernization Program), ami a jócskán elavult kommunikációs, navigációs és fedélzeti rendszerek lecserélést célozza meg.

C-5A
A C-5A modellekre a kivonás vár

A C-5 flotta modernizációjára már régóta szükség van, hiszen a korosodó gépeknek nap mint nap fontos feladatokat kell ellátniuk: hadianyagok és katonákat szállítanak a Közel-Keletre és vissza.