|

Elkészült az első modernizált francia Sentry

A közelmúltban megkezdte a berepülési programot a Francia Légierő első modernizált Boeing E-3F Sentry típusú légtér-ellenőrző repülőgépe.

Az európai állam Boeing E-3F Sentry típusú repülőgépekből álló légtérellenőrző flottája teljes élettartamának feléhez érkezett, így megkezdték a nagyjavítási és korszerűsítési munkálatokat, melyek során az USAF Block 40/45 verziójú gépeinek szintjére hozták a francia gépeket. A ráncfelvarrást a Boeing vezetésével az AFI KLM E&M (Air France Industries KLM Engineering & Maintenance) vállalat végezte alvállalkozóként. Az első példányon 2013 júniusa óta dolgoztak a szakemberek és a berepülési programot követően az év vége előtt állhat újra szolgálatba a Francia Légierő kötelékében. A másik három példány

E-3F

A 4 gall Sentry egyike ,

Franciaország az Amerikai Légierő után elsőként rendelte meg 4 gépe számára a Block 40/45 szintű modernizálási csomagot 466 millió zöldhasúért, ám a Pentagon nem szívlelte, hogy a legmodernebb avionikai berendezéseket külföldi gépekbe építsék be, ezért extra 5 millió dollárt kértek a Francia Kormánytól. Ugyan ez csak 1 százalékos növekedése az eredeti árnak, a megrendelő félnek ez a közbeavatkozás nem volt túlságosan az ínyére, de végül aláírták a szerződésmódosítást is.

Nem ez az első modernizációs program a francia AWACS-eken, 2008-ban is volt egy kisebb fajta korszerűsítés 50 millió dolláros értékben. A modernizálás részeként a gépek új V/UHF rádiókat kapnak melyekhez kiépítik a műholdas adatközlés lehetőségét is, emellett új fedélzeti adatrögzítővel, bevetéstervező szoftverrel, valamint radarral szerelték fel mind a 4 példányt.

—-
Amennyiben érdekel az E-3 Sentry légtér-ellenőrzőről írt típusismertetőnk, katt ide!