|

Modernizált holland Herkik

Végrehajtotta első repülését a Holland Királyi Légierő első átépített és modernizált C-130 Herculese. A megrendelő hamarosan kézhez kapja is kapja a gépet.

Hollandia 2006-ban rendelt két EC-130Q-t az Egyesült Államokból. A gépek korábban a US Navy színeiben repültek, de 1991-ben nyugdíjazták őket. A brit Marshall Aerospace és az amerikai Derco Aerospace alkalmazottai végezték el az átalakítás munkálatait, mellyel C-130H típusúvá válnak. A ráncfelvarráson átesett gépeken a legnagyobb változásként a pilótafülkében történt módosításokat emelhetnénk ki. Az analóg műszerek helyett digitális kijelzők ékesítik ezentúl a Herculesek műszerfalát.

C-130H Royal Netherlands Air Force

A gépek beszerzését a külföldi szerepvállalás által kiváltott fokozott terhelés és leterheltség tette szükségessé. A holland Herculesek száma ezzel duplájára emelkedett. A második és egyben (jelen állás szerint) utolsó átalakított C-130-as még az év vége előtt végrehajthatja a szűzrepülését. A hadrendbe állítás előtt a hollandok intenzív tesztvizsgálatnak vetik alá az frissen újjászületett gépeket. A közeljövőben tervezik a két régebbi C-130H-30 modernizálását is az ex-US Navy-s gépekhez hasonlóan.