|

Forgószél az Arab-félszigeten

2009. június 11. Csütörtök délelőtt. Anglia. Warton. Két Eurofighter Typhoon körvonalai rajzolódnak ki a szaúdi küldöttség előtt, amint a gépek kigurulnak a hangárból. Nagy az öröm. Hát igen. Elérkezett az első két arab gép átadása, mellyel két másik típusnak int búcsút az abszolút monarchia.
Typhoon is preparing for takeoff

A Szaúd Arábiai Királyi Légierő számára emlékezetes nap volt a csütörtöki, hiszen kézhez kaphatták az első két példányt abból a 72 darab Eurofighter Typhoonból, mellyel az F-15C/D és Tornado F3 légiflottát kívánják leváltani. A jeles eseményre a BAe Systems észak-angliai gyárában került sor, melyen részt vett brit részről Bill Rammell hadügyminiszter, szaúdi részről pedig Khaled bin Sultan herceg, aki a védelmi miniszter posztot tölti be Szaúd-Arábiában.

Saudi Typhoon

Habár az első gép már tavaly októberben elkészült, a berepülés és a földi tesztek elhúzódtak. Az első átadásra szánt Typhoonok a RAF által megrendelt gépek közül kerülnek ki, ám az átadás határideje egy megvesztegetési botrány miatt sokáig kérdéses volt. A vihar úgy tűnik elcsendesült, így sor kerülhetett az eseményre.

Saudi Typhoon

Az első 24 gép még Angliában készül, de a többi példányt előreláthatólag az arab országban szerelik össze. A pilóták és műszaki személyzet első néhány csoportja a szigetországban sajátítja el a típus kezelését, hazatérvén otthon adják majd tovább tudásukat a többi tanonc számára.

Saudi Typhoon

Szaúd-Arábia volt a típus első nem európai megrendelője, de a típus esélyes az indiai MMRCA, valamint az újraindított brazil F-X2 tenderen. Jelenleg a 4 fejlesztő ország (Németország, Spanyolország, Olaszország, Anglia) kötelékén kívül Ausztriában repül a típus.

Szaúd-Arábia érdeklődik egyébként az amerikai F-16-os iránt is, melyek megvásárlásáról a közeljövőben kezdődnek tárgyalások.

http://www.youtube.com/watch?v=ObRz5R3HdQU

One Response to “Forgószél az Arab-félszigeten”

  1. Csak azt nem értem, hogy a sivatagi kamuflázsos kép h készülhetett 2005-ben, amikor a szerződést 2006 augusztusában írták csak alá, az első gép pedig tavaly októberben készült el. De lehet h tényleg akkor készült a kép és csak egy német/angol/olasz/spanyol Typhoont festettek át, ezzel is olajozva a szaúdiak szívét…