|

Júliusban folytatódik a versengés?

Úgy tűnik a Pentagon akár már júliusban újraindíthatja a KC-X tendert, így folytatódhat a harc a két pályázó, a Boeing és az EADS/Northrop Grumman között.

A US Air Force kiöregedő tankerflottájának lecserélésére szánt új repülőgépek beszerzésére kiírt pályázat hosszú évek óta rétestésztaként nyúlik, azonban minden érintett reméli, hogy ezúttal sikerül végleges döntést hozni. Robert Gates védelmi miniszter a napokban azt nyilatkozta, hogy 10 napon belül eldőlhet a tender újraindításának időpontja. Jelen pillanatban a versenyzőkkel szemben támasztott követelményrendszer kidolgozása, pontosítása folyik, ha ezzel végeztek kiírhatják az új start időpontját. A végső döntést is sürgeti a Pentagon, hiszen a szorgos munkában elfáradt KC-135 típus kivonását nem lehet tovább húzni, így reményeik szerint idén nyáron végleg lezárhatják a tendert és megszületik a döntés, hogy melyik cég szállítja majd a 179 égi benzinkutat a légierő számára.

A KC-135 régebbi verziói már nem húzzák sokáig

A KC-135 régebbi verziói már nem húzzák sokáig ,

A Boeing a KC-767-tel, az amerikai-európai felállás pedig az Airbus A330-ason alapuló KC-30-cal nevezett az eddigi versengésre, amit a KC-30 meg is nyert, de sokan megkérdőjelezték a döntés érvényességét, többek között a Boeing sem hagyta szó nélkül a dolgot. Lehetséges megoldásként felmerült a 35 milliárd dolláros megrendelés megosztása a két pályázó között, de konkrét dolgot csak a tender kiírásakor tudhatunk majd.