megírtuk, kcsit több mint egy hete, hogy az amerikai légierő bejelentette, hogy a kivénhedt KC-135 tankergépeit leváltását célzó KC-X programban döntés született és az európai Airbus jött ki győztesen az amerikai óriással, a Boeinggel szemben.">
|

Fejlemények a tankerbeszerzésben

Mint mi is megírtuk, kcsit több mint egy hete, hogy az amerikai légierő bejelentette, hogy a kivénhedt KC-135 tankergépeit leváltását célzó KC-X programban döntés született és az európai Airbus jött ki győztesen az amerikai óriással, a Boeinggel szemben.

Bár a gépeket amerikában szerelik össze, katonai változattá pedig a tenderen az Airbus anyavállalatával, az EADS-al társuló Northrop Grumman építi át (hiszen természetesen a katonai technológiát nem adták ki) az indulatok így is igen hamar fellángoltak az amerikai törvényhozásban. Erről szintén olvasható nálunk egy összegzés.

Az eltelt kicsit több, mint egy hét folyamán számos bejelentés született. Többek között az EADS vezérigazgatójának március 7-i bejelentése, mely szerint a szerződés kapcsán a Northrop Grumman/EADS felállás mintegy 600 millió Dollárt fektet be az alabamai Mobile városában felépítendő komplexumba, mellyel 1 300 munkahelyet hoz létre a délkeleti államban.

Az alabamai Mobile városának sziluettje
Az alabami Mobile városa igencsak jól jár. Több más állammal szemben Alabama nem is tiltakozott a döntés ellen :)

Természetesen nem hallgatott a rivális sem. Most mindenki a Boeing lépését várja, beadnak-e tiltakozást a Védelmi Minisztérium döntése ellen. Március 4-i írásunkban megírtuk, hogy a Boeing-nek nagyon nem tetszett, hogy bár kérelmezte a döntés indoklását, a bejelentése óta nem kapott hivatalos magyarázatot. A tender igazi esélyesének tartott Boeing azóta részletes tájékoztatást kapott az okokról, amiért a szóvívűjükön keresztül a publikum által is elérhető csatornán is köszönetet mondtak, ám egyben jelezték is, hogy az alapos tájékoztatást ellenére vannak aggályaik a döntéssel kapcsolatban és bizonyossá vált számukra, hogy riválisuk messze nem nyert fölényesen, mint ahogy arról hallani lehetett.

Mint jelezték várhatóan ezen hétvége folyamán dől el, benyújtanak-e tiltakozást. Szóval várhatóan a jövő hét elején újabb hírek érkeznek ezügyben. Mi természetesen leközüljük amint befutnak.

Korábbi híreinkben írtuk már, de nyílvánvalóan továbbra is zajlik a vagdalkozás a törvényhozók között. Értelemszerűen a Boeing veresége által leginkább érintett államok, azaz Washinton és Kansas képviselői intézik a leghevesebb kirohanásokat a döntés ellen.

Norman Dicks washngon állam egyik képviselője szerint ezzel a döntéssel a Védelmi Minisztérium az amerikai technológia koronaékszereit adja ki az európaiaknak. Kansasi kollégája, Todd Tiahrt úgy nyilatkozott, hogy mindez a nemzeti biztonság kiszervezése és hogy az amerikaik számára érthetetlen amerikai gépek helyett francia gépek rendszeresítése.

Egy március 5-i meghallgatáson a légierő beszerzésekért felelős igazgatója, Sue Payton úgy nyilatkozott, hogy a Northtop Grumman/EADS megfelelt és túlteljesítette az elvárásokat, valamint az érvényben lévő törvényeknek megfelelően a döntés meghozatalakor nem került mérlegelésre a megszűnő illetve létrejövő munkahelyek száma.

Robert Gates védelmi miniszter nyilatkozatában kifejeztte, hogy véleménye szerint teljesen fair volt a tender és ha igény van a tenderek játékszabályainak módosítására, a Kongresszus megteheti.