|

Felszállt az első teljesen kompozitépítésű teherszállítógép!

A USAF palmdale-i kifutópályájáról június 2-án a levegőbe emelkedett a Lockheed Martin által kifejlesztett ACCA (Advanced Composite Cargo Aircraft) kísérleti repülőgép. A Dornier 328J típus újragondolásával megszületett gép úttörő megoldásokat vezethet be a katonai repülésben.

Advanced Composite Cargo Aircraft makes first flight

A gép az AFRL (Air Force Research Laboratory) és a „Skunk Works” kooperációjában készült el, érdekessége, hogy a sárkányszerkezetéhez és borításához kizárólag kompozit műanyagokat használtak fel. Az eredeti 3000 fémalkatrész helyett immáron csak 300 darab található a gépben, valamint a nagyméretű kompozit felületek alkalmazásával drasztikusan csökkentették az alkalmazandó gyorszárak és szögecsek számát (30 000 helyett 4000!).

A D328J típushoz képest az ACCA törzse szélesebb, hogy elférjenek benne a 463L katonai standard szerint gyártott raklapok. A törzs hátulján rakodórámpát, a gép oldalán pedig rakodóajtót alakítottak ki.

ACCA

Az első repülés során a kétfős személyzet 3000 méter magasságban tesztelte a gép stabilitását és irányíthatóságát. 87 percnyi repülés után elégedetten nyilatkozott Rob Rowe, a Lockheed Martin vezető tesztpilótája:

„Egy tökéletes napon vagyunk túl, megreptettük a madárkát, minden úgy ment, ahogy terveztük. Egy élmény volt repülni vele, nem tapasztaltunk semmilyen hibát.”

Advenced Composit Cargo Aircraft (ACCA)

„Egy repülőgép esetében a méret növelése súly- és költségnövekedéssel jár. A kompozitok alkalmazásával hiába nőtt a gép mérete, csökkentettük a gép súlyát azonos ár mellett. Ez a gép nem egy prototípus, hanem csak egy demonstrátor eszköz. Az ACCA-val új utat nyitunk a katonai szállítógépek fejlődése terén.”- mondta Frank Mauro, a Lockheed Martin fejlesztésekért felelős részlegének vezetője.

A program valódi célja egy új kompozit készítési technológia kifejlesztése volt, a drága autokláv készülékek elhagyása jóval olcsóbbá tehetné a most még rendkívül költséges kompozit anyagokat

One Response to “Felszállt az első teljesen kompozitépítésű teherszállítógép!”