|

Lezuhant egy kiképzőgép az Egyesült Államokban (UPDATED)

Sajnos a héten sem maradtunk katonai repülőgép-katasztrófa nélkül, az Amerikai Egyesült Államokban tegnap délután lezuhant az USAF egyik T-38 Talon típusú szuperszonikus kiképzőgépe.

Az eset helyi idő szerint 13:15-kor következett be az Edward Légibázistól 14 kilométerrel északra. A gép rutinrepülésre szállt fel az Edwards bázisról. A fedélzeten tartózkodó kétfős személyzet állapota jelenleg ismeretlen. Az eset kivizsgálását szakértők bevonásával azonnal megkezdték.

A típus a NASA is használja egyebek mellett űrhajóskiképzésre is.

A típus a NASA is használja egyebek mellett űrhajóskiképzésre is. ,

A T-38 Talon volt az első szuperszonikus, ikerhajtóműves kiképzőgép, melyet szolgálatba állítottak. Magas kora ellenére máig alkalmazzák számos ország pilótaképzésében.

Nemrég nyilvánosságra hozták a személyzet állapotát. Sajnálatos módon az első ülésben helyet foglaló, 30 éves Mark P. Graziano századosnak nem sikerült a gép elhagyása, de a mögötte ülő Lee V. Jones őrnagy sikeresen katapultált, amely során súlyos sérüléseket szerzett, de az állapota stabil.

Mindkét pilóta a Test Pilot School tanulójaként repült a géppel, a százados tesztpilótai, az őrnagy tesztnavigátori jogosításának megszerzésére készült.