|

Sri Lanka orosz katonai helikoptereket vásárolt

A RIA Novoszty hírügynökségnek adott exkluzív interjújában Srí Lanka védelmi minisztere, Gotabhaya Rajapaksa elmondta, hogy sikeres tárgyalásokat folytattak különféle hadieszközök, elsősorban katonai szállítóhelikopterek beszerzéséről.

Mint elmondta a tárgyalások során sikerült orosz hitelre szert tenniük mindezek megvásárlásához. Hozzátette, hogy a helikopterek szállításáról szóló szerződést már alá is írták. A fegyverbeszerzés költségei, vagy legalább a beszerzendő helikopterek mennyisége azonban titokban maradt. A típus értelemszerűen nem okoz gondot, hiszen a Mi-17 és a Mi-24/35 jöhet számításba.

„Szükségünk lesz rájuk a jövőben. Használjuk a Mi-17 és Mi-24 helikoptereket, de továbbiakra van szükségünk” – nyilatkozta a védelmi miniszter.

Sri Lanka-i Mi-24V géppár akció közben

Sri Lanka-i Mi-24V géppár akció közben ,

Sri lanka légierejében jelenleg 10 Mi-17 és 13 Mi-24/35 található meg. Az első Mi-24-esek 1995-től, míg a 35-ös 2000-től található meg a 9. Támadó Helikopter század arzenáljában. A típusnak a V és a P változatai állnak hadrendben a szigeten. A V, a mondhatni „klasszikus” legnagyobb darabszámban gyártott Hind, míg a P a V rakétafegyverzetét megtartó, ám az orrba épített mozgatható 12,7 mm-es géppuskát a törzs jobb oldalára fixen beépített ikercsöves 30 mm-es gépágyúra cserélő változat.

A szingaléz többség és a tamil kisebbség között évtizedekkel ezelőtt kibontakozott polgárháború alatt a Hindek közül (is) több odaveszett már. Megjegyzendő, hogy talán már küszöbön van a világ számos országa által terrorista szervezetként számon tartott Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), azaz a Tamil Trigrisek végleges leverése. A törékenynek bizonyult tűzszünet után 2006-ban ismételten kiújult harcokban idén áprilisára a kormányerők a sziget északi csücskébe verték vissza a lázadókat, elfoglalva a korábban általuk ellenőrzött terület szinte teljes egészét. A probléma mindezzel csak annyi, hogy ahogy arról korábban is szóltak a hírek, a két fél közé jelentős civil lakosság szorult, melynek soraiban komoly veszteségeket okozott és okoz a két fél összecsapása. A humanitárius katasztrófa ügyében mindkét oldalról megy az egymásra mutogatás.

Az aktuális helyzetet szemléltető térkép. Pirossal jelölve a kormányerők által visszafoglalt területeket

Az aktuális helyzetet szemléltető térkép. Pirossal jelölve a kormányerők által visszafoglalt területeket ,

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa mélyen elítéli a Tamil Tigrisek azon módszerét, miszerint élő pajzsként használják a civil lakosságot, egyben a rengeteg áldozatot szedő nehézfegyverzet alkalmazásának mellőzését várja a kormányzattól. ENSZ becslések szerint 2009 januárja óta mintegy 6 500 civil áldozata volt a harcoknak.