sikertelen Bulava tesztje az oroszoknak. Időközben elérhetővé vált a lehetséges magyarázat.">
|

Bulava – az elégtelen minőségellenőrzés volt a hibás?

December 23-án ugyebár volt egy sikertelen Bulava tesztje az oroszoknak. Időközben elérhetővé vált a lehetséges magyarázat.

A közzétett információk alapján úgy tűnik hogy a Bulava ezen tesztjét az kárhoztatta sikertelenségre, amitől az idők során a szovjet/orosz fejlesztések közül jó pár szenvedett már: nem megfelelő minőség-ellenőrzés.

Igen, úgy tűnik, hogy lehet semmi probléma nem volt azzal a nyavalyás rakétafokozattal, csak egyszerűen eleve hibásan érkezett.

Ez azért is kellemetlen, hiszen a 23-ai teszt ha sikeres, a Bulava sorozatgyártása megkapta volna zöld lámpát, megkezdődhetett volna a rendszeresítési fázis, mely alatt bevett szovjet/orosz szokás szerint még egy ideig tovább folyt volna a fejlesztés, tesztelés, ám ez most egyelőre legalább 5 teszt távolságba csúszott.

Mint korábban írtuk, ezen sikertelen teszt előtt a 2009-es rendszeresítés előtt még 3-4 tesztet terveztek, ám ez szinte azonnal legalább 5 indításra növekedett, ezzel kérdésessé téve a 2009-es hadrendbe állítást. Nem lehetetlen még az a 2009-es dátum, ám egyre inkább esélyesebbnek tűnik a csúszása.