|

Oroszország 13 ballisztikus rakéta indítást tervez 2009-ben

Nikolai Solovtsov, az orosz Stratégiai Rakétaerők parancsnokának bejelentése szerint hazája jövőre legalább 13 rakétakilövés végrehajtására készül. Oroszország idén 7 tesztet hajtott végre, két tesztet pedig áttolt jövő évre.

A 13 tervezett indításból a bejelentés szerint 5 esetben új fejlesztésű rakéták lesznek a főszereplők, míg további három indítás meghosszabbított élettartamú rakéták éves ellenőrzését szolgálja. A fennmaradó 5 indítást átalakított SS-18 Satan ballisztikus rakéták teszik majd ki, melyek a Dnepr program keretében állítanak majd pályára különböző műholdakat.

A Dnepr program az Egyesült Államok egykori rémálmára az SS-18 Satan-ra építkezik, annak átalakított változatát használja a műholdak világűrbe juttatására számos megrendelő számára.


Amerika egykori rémálma békés feladat közben

A Dnepr program igen sikeresnek mondható, az idei év második felében két indításra is sor került. Az augusztus végi kilövés során a német RapidEye 5 műholdját lökték fel. Ez látható a fentebb beágyazott videón egyébként.


Persze ha arról van szó a Topol-M is tud a termonukleáris töltet helyett műholdat szállítani.

Solovtsov egyben megerősítette, hogy a napokban újabb sikeres teszten átesett RS-24 már jövőre hadrendbe áll. Először a közép-oroszországi Tejkovo-ban. Mondjuk csak 2009 decemberében, de még jövőre…

Az RS-24 a Topol-M-el karöltve hosszabb távon a még hadrendben álló, de már nem mai gyerek SS-18, SS-19 és SS-25 rakétákat váltja majd le.