|

Fülelő kínaiak

Tokió pénteki bejelentése szerint aggasztja a kínai tengeralattjárók tevékenységének fokozódása tengeri határai mentén.

Katonai források alapján a közelmúltban fokozódni kezdett a kínai jelenlét a Japánt Kínától elválasztó Kelet-kínai-tengeren.

A Japán Tengerészeti Önvédelmi Erőktől származó információk szerint két kínait, nevezetesen egy nukleáris meghajtású Han-t és egy diesel/elektromos Song-osztályú tengeralattjárót is kiszúrtak, amint azok a térségben ólálkodtak, mialatt a Japánba nemrég megérkezett amerikai USS George Washington anyahajó a dél-koreai Puszan kikötőjébe ugrott át egy kis baráti látogatásra.

A CVN-73 érkezése Yokosuka-ba
„Nice to meet you” – a Washington érkezése új otthonába a japán Yokosuka kikötőjébe 2008. szeptember 25-én.

A források szerint a kínai tengeralattjárók nem sértették meg a japán felségvizeket. Viselkedésük alapján vélhetően a Washington hangmintáinak begyűjtésével foglalatoskodtak.

A 404-es oldalszámú Han-osztályú tengeralattjáró
Kína első nukleáris meghajtású hajóosztályának, a problémás Han-nak a negyedik, 404-es számot viselő egysége

A kínai jelenlétre Tokió fokozta a térségben a P-3C Orion tengerészeti járőrgépeinek tevékenységét, Washington pedig további felderítő műholdakat állított a térségre.

Japánnak már több alkalommal is meggyűlt a baja a kínai tengeralattjárókkal. Legutóbb lehet hogy éppen szeptember közepén. De ez csak találgatás, hiszen mint megírtuk a felségvizeket megsértőt nem sikerült utolérni/azonosítani.

De egyébként az amerikaiaknak is okoztak már meglepetést a kínaiak. Emlékezetes egy Song-osztályú tengeralattjáró felbukkanása a Kitty Hawk kötelékének közepén, pár kilométernyire az anyahajótól. Ez 2 évvel ezelőtt, 2006 októberében történt.