|

Túl az 50 000-en

Az Operation Noble Eagle repülések száma a közelmúltban átlépte a tekintélyes 50 000-et. 2001. szeptember 14-e óta ennyi bevetést repültek a légierő gépei a hazai égbolton.


A szép kerek számot a dél-karolinai Shaw légibázis egyik F-16CJ (Block 50/52) géppárja állította be június 30-án. A Shaw légibázison az angliai Upper Heyford bázisról 1994-ben hazatelepült 20. Vadászezred állomásozik. Az ezred 3 századdal rendelkezik.

F-16CJ készülődik felszálláshoz
Készülődés az 50 000. Operation Noble Eagle repüléshez (Nagyítható)

A szeptember 11-i események után a NORAD által kezdeményezett Operation Noble Eagle keretén belül a gépek a nagyobb városok felett és környékén folytatnak őrjáratot, elsősorban az esetleges veszélyforrások időben történő semlegesítéseének célzatával. Ezen felül szükség esetén a civil pilóták segítése is a feladatkörükbe tartozik.

Az Operation Noble Eagle keretén belül azonban nem csak a levegőben indult fokozott ellenőrzés, hanem nagy számú nemzeti gárdista és tartalékos is mozgósítva lett repterek, hídak és egyéb kiemelten veszélyeztetettnek minősített létesítmények védelmének fokozására.

Szükség/igény esetén a kanadai légierő gépei is részt vesznek az őrjáratozásban az Egyesült Államok északi határán. Ilyen volt például a 2006-os Super Bowl XL esemény, mikor is az északi szomszéd gépei is biztosították a Windsor, Ontario/Detroit, Michigan régió légterét.