|

Itt az első A400M!

Piros betűs nap június 26. az Airbus Military számára. Miért? Lezajlott az A400M roll-out ceremóniája, teljesen kész az első gép.

A gép bemutatására I. Juan Carlos, spanyol király jelenlétében, Sevilla-ban került sor. Az eseményről a BBC videóanyagát itt tekinthetitek meg.

Az első A400M ünnepélyes bemutatása
Az első A400M ünnepélyes átadása

Az A400M Európa eddigi legnagyobb méretű katonai gépe. A fejlesztés története a 80-as évek elejéig nyúlik vissza, mikor is körvonalazódni kezdődött egy egységes utód a C-130 Hercules és a C-160 Transall számára. 1982-ben az Aerospatiale, a British Aerospace, a Lockheed és az MBB (Messerschmitt-Bölkow-Blohm) részvételével megalakult a csapat. Európai projecthez illően az ellentmondó igények és a politikia szituáció miatt lassacskán döcögött a program. Végül 1989-ben a Lockheed búcsút intett a tervnek és inkább ismét a Herculest kezdte farigcsálni. Ezt ma C-130J néven ismerjük.

Ekkor lépett képbe az Alenia és a CASA. Velük kiegészülve végül csak elkészültek a fejlesztések. 2003-ban került sor a rendelés véglegesítésére. A néminemű csúszások mellett történtek változások: Olaszország visszalépett, de jött Malajzia és Dél-Afrika. Jelenleg 190 gépes rendelés van érvénybe a turboprop-os Airbus-ra.

Az A400M rendkívül modern, a korábbi Airbus fejlesztésekből sokat merítő gép. Kompozit anyagok széleskörű használata (főleg a szárnyak), automata rakodórendszer, fly-by-wire, glass cockpit, csak hogy a fontosabbak soroljuk. A gép személyzete 3 főből áll: 2 pilóta és 1 loadmaster.