|

Dél-Korea rakétái!?

A Defense Security Cooperation Agency értesítette a Kongresszust az amerikai hadieszközök lehetséges külföldi értékesítéséről. Említett üzlet keretében AIM-9X Sidewinder rakétákat, illetve azokhoz tartozó alkatrészeket, szolgáltatásokat adhatnának el Dél-Koreának.
Amennyiben minden a tervek szerint alakul akár 25 millió dollár bevételhez is juthat az állam.


Aim-9X Sidewinder (Nagyítható)

Korábban ugyanis Dél-Korea jelezte, hogy szeretne vásárolni 35 AIM-9X Sidewinder rakétát. A rakéták mellett rakétatárolókat; felszereléseket (teszteléshez, módosításokhoz, javításhoz, kiképzéshez, stb.); alkatrészeket; technikai információkat, adatokat, illetve mindezek mellett, a személyzet kiképzését, technikai támogatást, összegezve teljes körű szolgáltatást és támogatást vásárolnának a fegyverek mellé.

Dél-Korea, Kelet-Ázsia és a Csendes-óceán nyugati térségének meghatározó országa mind gazdaságilag, mind politikailag. Így az említett régióban fontos szerepet játszik a béke és az egyensúly fenntartásában – így az USA fő szövetségese e térségben.
A fentiekre tekintettel az USA-nak érdekében áll támogatni „szövetségesét” egy naprakész védelmi rendszer fejlesztésében, fenntartásában, mely hozzájárulhat egy katonai egyensúly létrehozásához a térségben.
Az üzlet megkötését leginkább az említett okok s nem katonai célok befolyásolják.

Az AIM-9X rendszer jelentősen növelni fogja a dél-koreai légierő jelenlegi légi célpont elfogó képességét. Ráadásul Dél-Koreának nem fog komoly gondot okozni az új rakéták hadseregébe integrálása.
A főszerződő fél a Raytheon Electronic Systems Company lesz.

Erősen várható, hogy megkötik e szerződést, de ezúttal az elszámolási szerződést a szerződő felek – tárgyalások útján – egymás között alakítják ki.