|

Landolás sötétben az Antarktiszon

Ismételten egy C-17-es hírrel jelentkezünk. Az eseményre ugyan még nem került sor, de itt van már a nyakunkon. Mi is fog történni április 21-én? Egy C-17 Globemaster III megpróbál sötétben landolni és felszállni az Antarktisz jegéről.


Az éjjellátó rendszerekkel végrehajtandó manőver a 2007/2008-as Operation Deep Freeze utolsó fordulója lesz és mint említve lett a tervek szerint április 21-én kerül majd rá sor.

Egyáltalán mi az Operation Deep Freeze merülhet fel a kérdés. Nos a program a Nemzeti Tudományos Alapítvány a National Science Foundation helyi bázisának időszakos feltöltése. Időszakos, mivel az Antarktisz nagyjából csak fél éven át sütkérezhet Napunk fényében. Emiatt ezidáig tradicionálisan az augusztus – február időtartam alatt került sor a készletek feltöltésére, az emberek szállítgatására. A gépek az új-zélandi Christchurch és az antarktiszi McMurdo bázis között ingáznak ilyenkor. A C-17-esek és hajók által behozott szállítmányokat LC-130-asok terítik szét az Antarktiszon található bázisok között.

Ha a 21-i próbálkozás megfelelően alakul éppenséggel semmi akadálya nem lesz, hogy az antarktiszi bázis ekkora vasmadárral egész évben elérhető legyen.

A tesztben a washingtoni McChord légibázison állomásozó egyik gép vesz részt, mely pénteken indult a bázisról. A McChord immáron 10 éve veszi ki a részét a Deep Freeze programból. A 2007/2008-as programban a bázis gépei 57 bevetést repültek, mely során mintegy 3,1 millió font, azaz mintegy 1 550 tonna szállítmányt és több mint 2 800 embert szállítottak.

C-17 a McMurdo bázison
Nem átlagos körülmények. Annyi bizonyos, hogy Pápán nem fognak ilyesmivel szembesülni ezek a nagyvasak

Kiváncsian várjuk a fejleményeket, amikről természetesen beszámolunk.