|

Amerikai nehéz bombázó harmadszor, B-3!

Az eddigi kétséges információk cáfolataként az Amerikai Légierő bejelentette, hogy valóban dolgoznak egy újabb nehéz bombázó – B-3 – fejlesztésén, mely gép hadrendbeállítását 2018-ra tervezik. Az új repülő egyaránt bevethető lesz személyzettel vagy anélkül. A bombázó tervezési fázisa valószínűsíthetőleg előrehaladott állapotban van, de mivel ez is a B-2-höz hasonló fekete program, ezért konkrétumok csak a gyártásra kész állapotban lesznek elérhetőek.

Az új bombázó sok tekintetben hasonlít majd elődjére, a B-2-re. Szintén lopakodó bombázónak tervezik, s amennyiben személyzettel repül, annak létszám szintén 2 fő, illetve 24 óránál is tovább fog tudni egyhuzamban levegőben tartózkodni. Az új gép nagy távolságokat is képes lesz megtenni nagy sebességgel (super-cirkálás). Természetesen a legmodernebb kommunikációs eszközökkel és szenzorokkal szerelik fel.
A legjelentősebb probléma: a költségek. Egy B-2-s is igen költséges játékszer, egy B-3 valószínűleg jóval többe fog kerülni, így nehéz lesz lenyomni a kongresszus torkán, még akkor is, ha az új gép félig űrhajó lesz, s hiperszónikus sebességgel (néhány óra alatt elrepül a Föld bármely pontjára) képes lesz repülni.
A költségek minden fejlesztés esetében kritikus faktornak minősülnek, talán pont ezért vonakodik a Légierő információkat kiadni az új gépről.

2 hozzászólás “Amerikai nehéz bombázó harmadszor, B-3!”