|

Tengeralattjáró modernizáció

A DCNS (francia hadihajógyártó) és a chilei ASMAR hadihajógyártó két szerződést is kötött egymással két, ekvádori haditengerészet szolgálatában álló – német gyártmányú – Type 209 tengeralattjáró harci rendszerének modernizációjára. A két szerződést már 2007. december 22.-n megkötötték, miután az ekvádori kormányzat megbízta az ASMART-t az említett tengeralattjárók modernizálásával. Az átalakítási munkálatokat – melyekért a francia cég várhatólag 10 millió eurót (14.8 millió dollár) fog kapni – a chilei üzemben fogják elvégezni

Az első szerződés értelmében – melyben a harci rendszer modernizálásáról rendelkezik, s az UDS International (DCNS leányvállalata) írt alá – a tengeralattjárók jelenlegi német tervezésű harci rendszerét a DCNS által kifejlesztett Subtics (Submarine Tactical Integrated Combat System; Tengeralattjáróra Integrált Taktikai Harci Rendszer) rendszerre cserélik le.

A Subtics ekvádori tengeralattjárókra szerelendő változata magában foglalja a harci vezetési rendszert (combat management system (CMS)), melyet a DCNS és a chilei SISDEF szolgáltat, illetve a WASS által szállított Thales szonárt és az új generációs torpedóvető rendszert.
Subtics nyílt moduláris rendszerének köszönhetően könnyedén telepíthető bármilyen típusú tengeralattjáróra, a legkülönbözőbb céloknak megfelelően.

A második szerződés keretében a DCNS Cherbourg-i telepéről érkező szakemberek segítségével az Asmar szakemberei kettévágják a két tengeralattjárót, s kicserélik a diesel motort és a generátorokat.

A DCNS-nek már nem ez az első tengeralattjáró modernizációs megbízása, több pályázatot is elnyert már: 1999-ben; 2004-ben: ‘209 Turbot’ pályázat – chilei haditengerészet Type 209 hajóit modernizálta, azóta minden évben elnyert egy pályázatot.