|

Tovább erősödött Tokió rakétavédelme

Január 30-án telepítésre került Japán harmadik rakétavédelmi komplexuma a tokiói körzetben.


A 2007-es év folyamán összesen két PAC-3 (Patriot Advanced Capability) légvédelmi rendszer került telepítésre Tokió körzetében. A második rendszert novemberben adták át. Ezen harmadik rakétaüteg a fővárostól keletre található Yokusuka légibázisán került beüzemelésre. Yokosuka egyébként egy jelentős amerikai haditengerészeti bázisnak is otthont ad.

Japán PAC-3 üteg akció közben
Az egyik PAC-3 indítóplatform akció közben

A Tokió védelmére telepítendő negyedik, egyben utolsó PAC-3 rendszer átadása idén márciusra várható. Japán 2011-ig összesen 11 rakétakomplexum telepítését tervezi az ország nyugati és keleti régióiba. Mint arról korábban beszámoltunk a korábbi két telepítéssel adódtak problémák, így valószínűleg áthelyezésük várható.

Japán 1998-ban döntött rakétavédelmi rendszerének kiépítése mellett. Minderre Észak-Korea azon tette késztette, mikoris a kommunista ország egy ballisztikus rakétát lőtt át a szigetország felett a csendes-óceánba.

JS Kongo Pearl Harbourban
Az egyik japán AEGIS romboló, a JS Kongo Pearl Harbourban

Tokió Washington segítségét kérte a rendszer kiépítéséhez. A japán védelmi ernyőt szárazföldi telepítésű Patriot ütegek és a japán AEGIS hadihajókra (Kongo osztályú rombolók, 4 db), telepített SM-3 rakéták biztosítják. Japán az Egyesült Államokkal együttműködve 2007 decemberében tesztelte sikeresen az SM-3 rakétát Hawaii partjai közelében. A teszt során a japán hadihajó még az atmoszférán kívül sikeresen elfogta a tesztalanyként szolgáló amerikai ballisztikus rakétát. Ennek videó összegzése itt tekinthető meg például.

Tokió egyébként a napokban jelentette be, hogy bár Kínával a diplomáciai kapcsolatok helyreállításán dolgozik, aggasztja Peking fegyverkezése, főleg a cirkálórakéták terén. Éppen ezért a jövőben az eddig valahogy mellőzött cirkálórakéták elleni védelmét is igyekszik feltúrbózni. Erről a napokban szintén írtunk.

One Response to “Tovább erősödött Tokió rakétavédelme”