|

Májusban kivonásra kerül a BDU

Az amerikai hadseregnél a 80-as évek elején debütált BDU idén május elsejével végleg a lomtárba kerül.

Április 30. lett ugyanis megjelölve a régi típusú ruházat viselhetőségének utolsó napjaként mind az aktív, mint a tartalékos állomány katonái számára. Május 1-én így már azoknak is az új ruházatban, az ACU-ban (Army Combat Uniform) kell felvenniük a szolgálatot, akik eddig valamilyen oknál fogva nem rendelkeztek az úgy ruházattal.

A hadsereg az egyébként népszerű és kedvelt, jól bevállt BDU használata során felmerült problémákat igykezvén orovsolva és immáron digitális pixelmintázatot alkalmazva alkotta meg a következő generációs harci ruházatát. A BDU-n összesen 20 különféle módosítást hajtottak végre a jobb használhatóság biztosítása végett.

Maga a pixelmintázat a tengerészgyalogság BDU-t váltó ruházatától, a MARPAT-tól lett kölcsönözve. Egész pontosan annak módosított változata. A BDU-val ellentétben csak egyféle, egy univerzális színminta létezik, mely az optimális sivatagi és városi álcázás érdekében színeiben pedig a zöldet, egy sárgásbarna árnyalatot és szürkét elegyít. Ezt a döntést az ACU ellenzői az egyik legkomolyabb hátránynak hozták fel. Másik komoly probléma a ruházat strapapírósága volt. Az első szériákkal sok probléma volt a tartóssággal. Bár ezekkel kapcsolatosan azt is figyelembe kell, hogy az ACU tervezett élettartama mindössze 6 hónap.

ACU-t viselő katonák Bagdadban
Bagdad utcáin

Az ACU teljes hadseregre érvényes bevezetése 2004 júniusában kezdődött meg és 2007 decemberében lényegében befejeződött. Az illetékesek elmondása szerint ugyan nincs felmérés arról, hogy még hány katona használja a BDU woodland vagy sivatagi változatát, de számukat minimálisra teszik, véleményük szerint lényegében alig-alig lehetne ilyet találni már.

A BDU leváltása természetesen az egész ruházatra vonatkozik nem csak a nadrágra és zubbonyra, így a barna pólók, fekete bakancsok és egyéb a ruházatot kiegészítő kellékek is felejtősek április végétől. A régi tuházatot egyébként nem kell leadni, megtarthatóak.

Természetesen nem csak a hadsereg pixelesedik szép magyar szóval, hanem a többi fegyvernem is. A tengerészgyalogságot említettük már. A MARPAT az ACU-val ellentétben azonban megtartja a két színárnyalatot – woodland és sivagati.

MARPAT-ba öltözött tengerészgyalogosok
MARPAT-ba öltözött tengerészgyalogosok egy gyakorlaton

A légierő BDU váltója, az Airman Battle Uniform (ABU) várhatóan 2011-re váltja le teljesen az elődjét. Mintázata a Vietnám-éra tigrismintájának újradolgozása. A haditengerészet pixelesítése pedig a Navy Working Uniform (NWU) néven fut.