|

Mi-28N helikoptereket kapott az orosz légierő

Az orosz légierő arzenálja kedden két Mi-28N Night Hunter harcihelikopterrel gazdagodott, ugyanis átadásra került a tavaly sorozatgyártásaba került, a NATO berkekben HAVOC kódnév alatt futó helikopter első két példánya. A két helikopter a közép-oroszországi Tver régióba kerül.

Night Hunter
A Mi-28N Night Hunter nem nyerne szépségversenyt de cserébe lemeszelni se könnyű és ez a lényeg ;)

Ezzel párhuztamosan a védelmi minisztérium megerősítette, hogy az elkövetkező években legalább évi 10-15 új helikoptert kívánnak hadrendbe állítani. 2010-ig 45-50 gépet tartanak elképzelhetőnek. 2015-ig pedig teljesen ki akarják váltani a Night Hunter-rel a Mi-24 Hind-et.

A Night Hunter avagy Éjszakai Vadász, mint neve is mutatja éjszaka és igazából minden időjárási körülmények között bevethető szörnyeteg.

A meglehetősen rusnya külső (Mindössze a a szerző szubjektív véleménye természetesen :)) kiemelkedő képességeket takar. A védelem fronton mindenképpen. A pilóták teljesen páncélozott kabinban foglalnak helyet, mely oltalmat nyújt nekik egészen a 12,7 mm-es lövedékek vagy a 20 mm-es lövedékek repeszeinek becsapódásától.

A futómű nem behúzható, de energiaelnyelő funkcióval bír, ami a szintén energiaelnyelő ülésekkel együttesen jelentős esélyt biztosít a pilótáknak egy zuhanás túlélésére. Erre egyébként papíron maximum 12 m/s sebességű, függőlegesen töténő becsapódásig van esélyük.

A rotorlapátok sérülékeny dolgok. A Night Havoc lapátjai maximum 30 mm-es lövedékek becsapódásait képesek elviselni.

Fegyverzet fronton a két szárnycsonk összesen 4 pilonjára feladattól függően változatos levegő-föld és levegő-levegő rakomány függeszthető. Hogy csak a leglényegesebbeket említsük, a Night Hunterre összesen 16 anti-tank rakéta aggatható. Illetve ha irányítatlan rakéta is megteszi, akkor összesen 4 pilonon maximum 4×20, azaz 80 db 80 mm-es rakéta függeszthető fel.

Mi-28N fegyverzet
Egy lehetséges fegyverzet összeállítás

Végül az eseménnyel kapcsolatosan a helikoptert gyártó cég a Rosvertol igazgatóje nyilatkozatában elmondta, hogy 2009 második felétől készek szállítani a helikoptert Venezuelának, ha a latin-ameirkai ország aláírtja a szerződést Moszkvával. Venezuela hivatalosan is érdeklődését fejezte ki a helikopter iránt, de részletek még nem ismertek az esetleges bevásárlásról.

Mi-28N alulról