">
|

15 tonna radioaktív érc tűnt el Kongóban

Hozzávetőlegesen 15 tonnányi erősen radioaktiv anyag tűnt el a Kongói Demokratikus Köztársaság délkeleti régiójában, jelentette be az ország környezetvédelmi minisztere.

“Még mindig nincsenek információink a múlt hónapban Katangában lefoglalt 19 tonánnyi radioaktív kőzet 15-16 tonnájáról.”


Az ország katangai régiójában még október végén foglaltak le a hatóságok mintegy 19 tonnányi rézércet, mert a minták alapján annak radioaktivitása ötvenszeresen meghaladta az engedelyezet határértéket.

A tervek szerint egy, a belgák kivonulása, azaz 1960 óta (papíron legalábbis) használaton kívüli uránbányába szállították volna az ércet. A hónap elején a szállító csapat azonban mintegy 4 tonnányi ércet zúdított a Mura folyóba. Hét gyanusítottat a múlt héten vettek őrizetbe.

A Mura folyó páldául 10 kilóméterre fekszik a 300 000 lakosú Likasi városától. A várost ivóvízzel ellátó kutak egyike a Mura folyóból veszi a vizet. A kutat természetesen lezárták, de hogy időben-e arról nem írtak.

A szóban forgó ércmenyiséget egyébént Likasi közelében termelte ki egy Magma nevezetű kínai cég.

A Kongói Demokratikus Köztársaság fő ipari exportcikke a réz, de még jelentős uránkészletek is lapulnak a földben.

Érdekességként megemlítendő, hogy a Hirosmiát elpusztító Little Boy-hoz kongói bányák termelte urán lett felhasználva.

A Belgiumtól való függetlenedés után, a belgák a kivonuáskor lezárák a Shinkolobwe bányát, ám 1997-ben a kitermelés újrakezdődött, többek között azért, mert az itt kitermelt kőzet például az igen jól értékesítő kobaltban is gazdag.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség aggodalmát fejezte ki a bánya miatt hiszen a kobalt kísérőelemeként akár némi urán nyerhető ki a kőzetből, ami aztán rossz kezekbe kerülhet. A bányát végül 2004-n papíron bezárták, ám betartatása igazából nem lett végrehajtva.

Legutóbb idén márciusban tűntek el uránrudak Kongóban.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.