">
|

15 tonna radioaktív érc tűnt el Kongóban

Hozzávetőlegesen 15 tonnányi erősen radioaktiv anyag tűnt el a Kongói Demokratikus Köztársaság délkeleti régiójában, jelentette be az ország környezetvédelmi minisztere.

„Még mindig nincsenek információink a múlt hónapban Katangában lefoglalt 19 tonánnyi radioaktív kőzet 15-16 tonnájáról.”


Az ország katangai régiójában még október végén foglaltak le a hatóságok mintegy 19 tonnányi rézércet, mert a minták alapján annak radioaktivitása ötvenszeresen meghaladta az engedelyezet határértéket.

A tervek szerint egy, a belgák kivonulása, azaz 1960 óta (papíron legalábbis) használaton kívüli uránbányába szállították volna az ércet. A hónap elején a szállító csapat azonban mintegy 4 tonnányi ércet zúdított a Mura folyóba. Hét gyanusítottat a múlt héten vettek őrizetbe.

A Mura folyó páldául 10 kilóméterre fekszik a 300 000 lakosú Likasi városától. A várost ivóvízzel ellátó kutak egyike a Mura folyóból veszi a vizet. A kutat természetesen lezárták, de hogy időben-e arról nem írtak.

A szóban forgó ércmenyiséget egyébént Likasi közelében termelte ki egy Magma nevezetű kínai cég.

A Kongói Demokratikus Köztársaság fő ipari exportcikke a réz, de még jelentős uránkészletek is lapulnak a földben.

Érdekességként megemlítendő, hogy a Hirosmiát elpusztító Little Boy-hoz kongói bányák termelte urán lett felhasználva.

A Belgiumtól való függetlenedés után, a belgák a kivonuáskor lezárák a Shinkolobwe bányát, ám 1997-ben a kitermelés újrakezdődött, többek között azért, mert az itt kitermelt kőzet például az igen jól értékesítő kobaltban is gazdag.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség aggodalmát fejezte ki a bánya miatt hiszen a kobalt kísérőelemeként akár némi urán nyerhető ki a kőzetből, ami aztán rossz kezekbe kerülhet. A bányát végül 2004-n papíron bezárták, ám betartatása igazából nem lett végrehajtva.

Legutóbb idén márciusban tűntek el uránrudak Kongóban.