|

Prinz Eugen – a 2 atombombát túlélt cirkáló

Viszonylag kevés olyan hadihajó van, mely kapcsán elmondható, hogy atomrobbanás közelében tartózkodott célpontként – még kevesebb, ami kétszer is. Ezek egyike a náci Németország által 1940 augusztusában hadrenbe állított nehézcirkáló, a Prinz Eugen.

Az 1941-ben a Bismarckkal együtt az Atlanti-óceánra kitörésben résztvevő hadihajó természetesen nem a háború alatt találkozott az atom erejével – erre már amerikai háborús zsákmány státusza alatt, az Egyesült Államok atomtesztjeinek első körét jelentő Operation Crossroads ideje alatt került sor. A háború ideje alatt bombatalálatokat és egy megtorpedózást is átvészelt Admiral Hipper osztályú nehézcirkáló 2 atombombát is túlélt – legalábbis egy ideig.

Prinz Eugen nehézcirkáló a Bikini-atollnál

A Savoyai Jenőről (német irodalomban Prinz Eugen) elnevezett nehézcirkáló a Bikini-atoll közelében 1946 júniusában. U.S. National Archives and Records Administration,

A háború végén a Royal Navy által hazakísért cirkáló végül az Egyesült Államoknak jutott, mely az USA keleti partján végrehajtott átvizsgálás és bizonyos elemek, például a passzív szonár kiemelését követően a hajó szanálása mellett döntött: a hazaküldött német karbantartó legénység hiányában gyorsan jelentkező gépészetileg problémák miatt vontatóhajóra kötött cirkáló a Panama-csatornán keresztül érkezett meg a Csendes-óceánra, azon belül is az Egyesült Államok első régióbeli nukleáris tesztjeinek helyszínt adó Bikini-atollhoz.

A Prinz Eugen cirkáló a Panama-cstornán átkelés közben

A Prinz Eugen átkelése a Panama-csatornán, útban a Bikini-atoll irányába. U.S. National Archives and Records Administration,

A sors úgy hozta, hogy mind a légköri Able, mind pedig a vízfelszín alatt robbantott Baker teszt esetében az atoll környékén felállított “flotta” azon pozíciójában kapott helyet, ahol relatíve messze volt a felrobbanó atombombától. Nagyjából 1,1 kilométeres távolságokról volt szó, mely azonban elegendő volt, hogy egyik tesztben se szerezzen komolyabb strukturális sérüléseket.

A 2., azaz a Baker nevű tesz eredményeként ugyanakkor egy kisebb lék is keletkezett rajta, mely ugyan nem lett volna végzetes, ám a radioaktív kihullásból adódóan a tesztekben részt vett legtöbb hajóhoz hasonlóan a Prinz Eugen is olyan szinten sugárzott, hogy nem engedélyezték a javítását. A Prinz Eugent így a szintén a Marshall-szigetekhez tartozó Kwajelin-atollhoz vontatták, majd augusztus végén a cirkáló kikerült a U.S. Navy regiszteréből.

5 hónappal a Baker tesztet követően, 1946 végére a hajó már elég rossz állapotban volt, december 21-én pedig elkezdett komolyan megdőlni. A partközeli sekély vízben horgonyzó hajót megpróbálták részlegesen partra vinni, ám ez nem sikerült, a Prinz Eugen pedig másnap felborult – azóta is látható mementóként, lévén a propellerei kilátszódnak a sekély vízből. Pontosabban ez egyik propellere, lévén a másikat 1979-ben Németország visszakapta. A hajó elbontására viszont nem adtak ki engedélyt, így akadályozva meg, hogy radioaktív acél kerüljön piacra belőle.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.