|

Redwing Apache

Termonukleáris tesztrobbantás korai pillanatai

A Redwing tesztsorozat Cherokee kódnevű tesztrobbantása 3,8 Mt hatóerőt produkált. ,

1956-ban az Egyesült Államok nukleáris tesztjei visszatértek a Csendes-óceánra: az 1956 május – június között lefolytatott Redwing tesztsorozat összesen 17 robbantásának fókuszában az 1954-es Castle sorozathoz hasonlóan a termonukleáris fejlesztések álltak. Ezen, már második generációs termonukleáris fegyvereket felvonultató sorozatban nem került sor olyan hatalmas hatóerejű tesztekre, mint 2 évvel korábban, illetve az 1954-es eseményekből tanulva szigorúbb ellenőrzés alatt álltak a tesztek és a felszabadított energia mennyisége.

A Bikini és Enewetak atollok körzetében végrehajtott tesztsorozat egyik robbantásában a főszerepet az Egyesült Államok első bombázó által bevethető méretűre csökkentett termonukleáris eszköze kapta. A TX-15-X1 kódnév alatt futó eszköz végül a Mk-15 Mod 2 hidrogénbomba formájában lett hadrendbe állítva.

Mk-15 hidrogénbomba

Mark 15 termonukleáris bomba. 1955 – 1957 között 1 200 példányt gyártottak le belőle 3 alváltozatban. A Mod 1 1,69, a Mod 2 és 3 3,8 Mt hatóerű szabadjára engedésére lett volna képes a Castle Nectar és a Redwing Cherokee teszt alapján. ,

Az Mk-15 Mod 2 hidrogénbomba alapját képző TX-15-X1 bombát egy B-52-esből dobták a Bikini-atoll északi pereme mentén – a cirka 1,3 km-es magasságban beindított bomba viszont navigációs hiba miatt mintegy 4 mérföldnyivel a kijelölt koordináta mellé ment, aminek eredményeképpen a hatástesztek lényegében értékelhetetlenek lettek. A végeredmény mondhatni félsiker, hiszen a hatástesztek mellett volt politikai üzenete is a Szovjetuniónak: “tessék, immáron hidrogénbombát is rátok tudnánk dobni”. Ezt pedig sikeresen demonstrálták.

Az 1965-ig hadrendben tartott Mk-15-ben meglapuló termonukleáris töltet kapcsán rendelkezésre álló információk alapján a felszabaduló energia nagyobb része még fisszióból származott, ahhoz az első fokozat által beindított fúziós folyamat viszonylag keveset tett hozzá.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.