|

HTKA Hírhalom 2018. 25. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Életét vesztette az A-29-es Amerikai Légierős tesztelése közben egy haditengerész pilóta. A balesetre június 22-én került sor Új-Mexikóban, a White Sands lőtéren. Az eset okainak kivizsgálását megkezdték, azt nem tartalmazta a légierős nyilatkozat, hogy a haditengerészet pilótája miért vett részt az A-29 Super Tucano és az AT-6-os összehasonlítására irányuló tesztsorozaton.


Fejleszteni kívánja a B-52-esek külső fegyverfüggesztési pilonjait az Amerikai Légierő. Jelenlegi konfigurációjukban „csupán” 5000 font, azaz kb. 2270 kilogramm hordozására alkalmasak, az 1960-ban szolgálatba állított IPC (Improved Common Pylon) felfüggesztők ennyire képesek. Ezt szeretnék meg négyszerezni, ezzel a B-52H „Buff-ok” képessé válnának a 22 000 fontos MOAB-ot (Massive Ordnance Air Burst) leszámítva az USAF arzenáljában szereplő összes levegő-föld fegyver hordozására. A június 21-én kiadott ajánlatkérő levélben nem szerepel a program költségterve, és egyelőre a határidők sem ismertek.

B-52H MALD-J „csaligépekkel” felvértezve | Forrás: Raytheon ,


Még idén októberben átveheti első KC-46-osát az Amerikai Légierő. A Boeing számára prioritást élvez a típus gyártása, hogy az USAF minél hamarabb megkezdhesse öreg tankereinek leváltását. A jelenleg szerződésben szereplő 18 példány leszállítását jövő áprilisra be is fejezi a mamutcég.


A Reuters hírügynökség forrásai szerint a kanadai kormány megnehezítené az amerikai vállalatok szerepvállalását az új vadászgép beszerzési tenderben. Korábban a Boeing F/A-18E/F Super Hornet és a Lockheed Martin F-35 Lightning II voltak a favoritok a 88 gép beszerzésére kiírt pályázaton. A hírügynökség forrásai azonban arról számoltak be, hogy fontolgatják, hogy megnehezítik azon vállalatok dolgát, amelyek kárt okoztak Kanada gazdasági helyzetének. A közbeszerzési minisztérium szóvivője – nem meglepő módon – tagadta a híreket.


Nyugdíjazta Mirage 2000N vadászbombázóit a Francia Légierő. A Le Tubé légibázison állomásozó, a nukleáris elrettentő erő részét képező gépektől 30 év után vettek búcsút június 21-én.


A német védelmi minisztérium az Eurofighter Typhoon-ok nukleáris felfegyverzésének lehetőségeiről érdeklődött a Pentagonnál. Habár Németország nem nukleáris hatalom, az Amerikai Légierő több tömegpusztító fegyvert is tárol az országban található légibázisokon, ezek hordozására a 33. vadászbombázó ezred Tornado IDF gépei alkalmasak. A Pentagon válasza keresztbe tehet az Eurofighter GmbH-nak, hisz ezt is figyelembe veszi a német kormány az újabb Typhoon-ok megrendelése előtt. Ha az amerikaiak nemet mondanak, akkor Berlin újabb indokot kap, hogy rendszeresítsék az F-35-öst, hisz az már eldöntötten képes lesz a B61-es nukleáris bomba hordozására a következő évtizedtől.


A Lockheed Martin élő adásban mutatta be a Török Légierő első F-35A Lightning II 5. generációs vadászbombázóját, a „rollout-ról” készült videót pedig bárki számára elérhetővé tették a legnépszerűbb videómegosztó portálon:


A Dél-Karolinában újonnan felállított F-16 összeszerelő sor hamarosan megkezdheti a Bahreini Királyi Légierő Viper-einek gyártását, miután rákerült a szignó a 16 darab vadászbombázó leszállításáról szóló szerződésre. Az 1,1 milliárd dolláros üzlet 2023 szeptember 30-ig ad munkát a vállalatnak.


Oroszországban dolgoznak a Mil Mi-26-os új gázturbinájának fejlesztésén. A típus jelenleg az ukrán D-136-os erőforrást alkalmazza, ezt szeretnék leváltani a hazai PD-12V-re. Utóbbi légi tesztelését 2023-ban kezdik meg, és a tervek szerint két évet vesz majd igénybe.


Pakisztán után Marokkó is érdeklődik a T129-es iránt. A királyi hadsereg delegációja a közelmúltban tett látogatást a Turkish Aerospace Industries üzemeiben, hogy a harci helikopter megvásárlásáról tárgyaljanak.