|

Újabb Raptor hajtóműsérülés

2 év alatt ez a második eset, hogy egy F-22 Raptor hajtóműve beszippantott törmelék miatt sérül meg. Ezen utóbbi eset november 1-én történt. A nevadai Nellis légibázison a karbantartók egy repülés utáni ellenőrzés után vették észre, hogy a gép egyik F119-es hajtóműve megsérült.


Hogy mit és mikor szíppantott be a jobb oldali hajtómű, arra egyelőre nem derült fény. Akármi is volt, az előzetes becslések szerint legalább 1 millió Dolláros kárt okozott. Az alaposabb vizsgálat egyelőre folyamatban van.

Régi olvasóink talán emlékeznek rá, hiszen mi is beszámoltunk róla, hogy 2005 októberében történt az első idegen tárgy általi hajtóműsérülés. Az eset a utah-i Hill légibázison történt, mikoris egy a földön járú hajtóművekkel várakozó Raptor szippantotta be az első kerék 5 inch hosszú biztosítószegét.

Na persze nem a helyéről, hanem az egyik szerelő kezéből. Az akkor 6,8 millió zöldhasúba fájt. Mivel nem volt előírva miként is kell eltávolítani a biztosítószeget, ha jár a Raptor hajtóműve, ezért a szerelőt nem vonták felelősségre az ügyben.