|

Indiának felajánlották az F-16I-t

Mint már mindenkinek a könyökén jön ki, hivatalosan 126 gépről szól az indiai tender. (Nem hivatalos híresztelések szerint ez már 200-ra emelkedett). A Sufa felajánlásával kapcsolatos hírben szerepel egy olyan információ is, miszerint ebből 108-at gyártana India. Az amerikai és izraeli forrásokból túl sok konkrétum még nem látott napvilágot. Azért lehet már tudni egysmást, lévén a Lockheed, mégha igencsak szűk marokkal is, de csak kiadott némi infót.

#1: Már folyamatban van az exportlicenszek kérvényezése a kormánytól, egy olyan konstrukcióra, mely a gyártó véleménye szerint megfelelne az indiai igényeknek.

#2: Az ajánlatban szereplő konstrukció részleteiről természetesen nem kívántak nyilatkozni, azt azonban elárulták, hogy az indiai tendernek dedikált mérnökcsapat az év eleje óta dolgozik, hogy az indiai működtetési, illetve ellentétzelezési igényeknek leginkább megfelelő konstrukciót megalkossák.
Egyes vélemények szerint ezen felül elképzelhető a Block60-on alapuló és a Northrop Gumman AGP-80 AESA radarját használó konstrukció, esetleg az elterjedtebb Block50/52 változatra építő javaslat is.

Az év eleji események fényében jelenleg igencsak az orosz MiG-35 tűnik esélyesnek az indiai tenderen, így érdekes lesz látni, hogy vajon Washington az amerikai győzelem érdekében engedélyezi-e a Lockheednak az izraeli gép "klónjának" ringbe küldését a Super Hornet mellé.

"F-16I "F-16I"
F-16I kívül-belül. A képek nagyíthatóak.