|

Rafael fegyverrendszer a cseh Pandurokon

A rendszer igyekszik a lehető legkevesebb helyet elvenni a jármű belső teréből. Távirányítható, így a járművön belül bárhonnét működtethető, a lövész bármikor átadharja a teljes kontrollt a parancsnoknak.

Alapértelmezés szerint a rendszer egy 30mm-es ATK MK 44 gépágyúval szerelt, de ez cserélhető tetszőleges 30 – 40 mm-es lövegre. Opcionálisan szerelhető 2 rakéta indítóval, melyekbe általános célú/anti-tank rakéták tölthetőek. (A cég alapból a saját SPIKE-LR rakétáival szállítja.) Az offenzív arzenált egy 7,62-es koaxális géppuska egészíti ki. A passzív védelemről 2×3 ködvető gondoskodik. Feltöltött állapotban a rendszerhez 140 HE (nagy robbanó erejú) illetve 60 AP (páncéltörő) 30mm-es lövedék, 460 7,62-es munició és 6 76,2mm-es ködgránát dukál.

Nyilvánvalóan érzékelők nélkül semmire sem menne a rendszer, így ezek sem maradtak ki természetesen. A nappali időszakban elsősorban a színes zoom kamera használatos, míg a szerepet éjszaka a termális képkészítő veszi át. Utóbbi nappal/éjszaka egyaránt alkalmazható és nagyjából 4km-es hatótávval rendelkezik. Opcionális lézeres távolságmérő, GPS alapú rendszer a valós északi irány megállapítására illetve egy fejlett fedélzeti számítógép egészíti ki a rendszert, lehetővé téve a Battle Management System-hez történő csatlakozást. A rendszer ezen felül fejlett stabilizációs és célkövető technológiával rendelkezik, lehetővé téve a menetközbeni tüzelést.


Az RCWS-30 kiemelt pozicióban egy Pandur II-n