|

Intenzív szakaszban a CIMIC-alaptanfolyam

A tanórákon betekintést nyernek a szakma fortélyaiba, a különböző válságkörzetek értékelésébe, elemzésébe, a missziós tapasztalatokkal rendelkező előadók révén megismerkednek a műveleti környezet sajátosságaival, az ott tanúsítandó viselkedési szabályokkal. A tanfolyam emellett olyan tudással is fel kívánja vértezni a leendő szakállományt, amely növeli túlélőképességét, valamint a szakmai feladatok végrehajtásának hatékonyságát. Ennek megfelelően az eddig eltelt bő egy hónap során, gyakorlati kiképzésre is sor került. Az ABV-védelem, az egészségügyi-, és elsősegélynyújtási alapismeretek, a híradó-, a fegyverzet- és fegyveranyag ismeret, mind elengedhetetlen részét képezik a CIMIC-esek felkészítésének.

A Szentendrei Kiképző Központ bázisán és környékén megtartott háromnapos túlélő foglalkozáson, a hadműveleti területen is alkalmazható alapvető túlélési fogásokat sajátította el az állomány. Megismerkedtek a sziklafalak, kürtők, meredek terepszakaszok leküzdésével, a tűzgyújtással, menedéképítéssel, álcázással, gyakorolták a tájékozódást ismeretlen terepen nappal és éjszaka. Végül egy éjszakai menet és táborozás során adtak számot a tanultakról, fizikai és pszichikai felkészültségükről.

A hétvégi pihenőt követően már a Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatási Központjában kaptak tárgyalástechnikai ismereteket a neves túsztárgyaló szakembertől, majd újabb háromnapos kiképzésre utaztak Szolnokra a 86. Szolnok Helikopterezredhez. Az MH CKELMK éves szakkiképzési tervében már áprilisban sikerrel végrehajtott speciális felkészítés – a hadműveleti tapasztalatok és a béketámogató műveletekre kidolgozott nemzetközi programok alapján – a 3–4. CIMIC-csoportok alaptanfolyamába is bekerült. A kiképzés során a résztvevők elsajátították az alpintechnikát, szállítóhelikopterek fedélzetéről légi megfigyelést, tájékozódást, kárfelmérést és objektumok koordinátáinak rögzítését végezték el, végül helikopterből 20–30 méterről, többszöri sikeres ereszkedést hajtottak végre.
Az alaptanfolyam hallgatóira még számos elméleti és gyakorlati foglalkozás vár a többnapos komplex zárógyakorlatig, ahol számot kell adniuk a kurzus során megszerzett tudásukról.

Révész Viktor András ka. MH CKELMK , Honvédelem Online