Iráni részről beleegyeztek a hírszerzési adatok megosztásába, és az információk beszivárgása elleni harcba is. 2003, vagyis Szaddam Husszein megdöntése óta ez volt az első közvetlen tárgyalás a két ország vezetése között.

Iraki helyzetkép: Öngyilkos merénylő robbantott fel robbanóanyaggal megrakott autóját egy üzemanyagtárolót egy síita mecsethez közeli forgalmas piactéren Mussayibiban. Eddig 98 áldozat halt bele a sérüléseibe. A merénylet valószínűleg egy szélsőséges síita csoport ellen irányult. A merénylet után a kórház bejáratához szállított sebesülteket aknavetőtűz fogadta. Huszonkét további iraki (legtöbbjük rendőr) halt meg további öngyilkos merényletekben vasárnap Bagdadban. Az elmúlt 48 óra alatt 170 halálos áldozata volt 15 öngyilkos autós-merénylőnek. Irakban a helyzet nem stabilizálóik; többek között ennek belátása érlelhette meg az együttműködést is. A kérdés csak az, hogy valójában mit kap Irak, és mit szolgáltat cserébe, ami rávette Iránt erre az együttműködésre?

Az USA sem támogatja a síiták hatalomrajutásást Irakban. Minden eszközt bevetett a politikai ellentábor választási támogatására az iráni vallási befolyás térnyerését megelőzendő. Szaddam is ezen célja miatt került háborúba Iránnal korábban, és ezért nyomta el könyörtelen eszközökkel az iraki síitákat. A jelenlegi államelnök egyébként a Hazafias Kurdisztáni Unió párt alapítója és vezetője. A kurdok általában szunniták, és csak az 1980-88-as Irak-Iráni háború miatt kerültek Szaddam célkeresztjébe, amikor Irán oldalán is beavatkoztak a háborúba. Az USA a Khomeini ayatollah által meghirdetett iráni síita vallási forradalomig nyíltan (F-86, F-14 repülők, TOW, HAWK, Phoenix, Maverick, Sparrow, Sidewinder, Dragon rakéták, M-548 lánctalpasok), utána pedig titokban (izraeli közvetítéssel illetve egyéb csatornákon az Irántól megszokott ezzres nagyságrendű méretekben rakéták, valamint számos egyéb) fegyver eladásával támogatta Iránt.

Mindezekre tekintettel számos összetett és bonyolult konfliktus húzódik az Irak-Iráni-szunnita-síita-kurd térségbeli kapcsolatok hálózatában, így a szolgálati műveletek csak nagy körültekintéssel lehetnek eredményesek. A megállapodással szerzett új források ebben nyújthatnak komoly segítséget. Az elmúlt napok eseményeit szemlézve nagy szükség van rá...">
|

Irak és Irán megállapodott – Irakban a helyzet változatlan