Era gyártja. Képességeit tekintve a Vera képes jeleket küldeni/fogadni/feldolgozni a felderítés veszélye nélkül. Egyszerre 200 gép távolságát és magasságát tudja pontosan nyomonkövetni. A Vera amúgy a hasonló Tamara rendszer leszármazottja. Utóbbit elképzelhető, hogy használták az 1999-es balkáni bombázások során.

Egyébként hogy jön az USA a képbe? Nos 2004 januárjában a cseh Omnipol két éves exportengedélyt kapott, melynek keretein belül 6 db Vera egység került volna Kína kezébe cirka 1,5 milliárd korona értékben. A lopakodó gépek felderítésére is képes rendszert azonban az USA nem hagyta eladni, közbelépett: a csehek visszaléptek, miután a sajtóban megjelent, hogy Washington kész rálicitálni a kínai ajánlatra. Kína mellett Malajzia és Vietnám is érdeklődést mutat a rendszer iránt.

A cseh Euro Online állítása szerint kínai politikusok próbálták meggyőzni a miniszterelnököt aktuális látogatása során a Vera eladásáról. Kínai képviselők bejelentései szerint nem hajlandók bizonyos szerződésekről tárgyalni, míg nem történik előrelépés a Vera ügyében. Az Euro Online szerint a cseh delegáció visszautasította a kínai feltételeket.">
|

Csehország: Vera radarrendszer Észtországnak