|

Wikileaks: Csehország F-16-osokat venne

Csehország F-16 típusú vadászgépeket szeretne vásárolni az Egyesült Államoktól, de tekintettel azok magas árára azt javasolja, hogy öt-hat közép-európai ország – köztük Magyarország – kössön közös üzletet az amerikaiakkal, és ezáltal érjen el árengedményt – állítja a Stratfor amerikai biztonságpolitikai elemzőintézet.

A Stratfor elektronikus levelezésének első részét hétfőn hozta nyilvánosságra a WikiLeaks kiszivárogtató hírportál. A 2011. szeptember 2-án kelt email prágai és washingtoni forrásokra hivatkozik, s konkrétan a washingtoni cseh nagykövetre is utal. Bár Csehország a svéd Gripenek bérlésének meghosszabbításáról tárgyal, a valóságban, akárcsak a lengyelek, F-16-os vadászgépeket szeretne venni – áll az elektronikus levélben.

Fotó: HTKA.hu – Block 50 ,

„A Cseh Köztársaság most F-16-osokat kér az amerikaiaktól. Amerikaiak azt mondják, hogy eladják a gépeket, de horribilis összegekért. A Cseh Köztársaság számára túl drágák” – olvasható az emailben.

„A Cseh Köztársaság ezért tervet készített, amely szerint öt vagy hat közép-európai ország összefogna és egy nagy megrendelést adna az amerikaiaknak, amiért árengedményt kapna tőlük. Mintegy 85 gépről lenne szó Románia, Szlovákia, Magyarország, Bulgária és esetleg Lengyelország részére is” – áll továbbá a jelentésben. A terv azzal számol, hogy a pilótaképzés az egyik országban zajlana le, míg egy másik országban vadászgépjavító műhelyek létesülnének. „Mindez az adott országokat összekötné az USA-val. A régióban amerikai katonákra lenne szükség, akik kiképeznék a pilótákat” – írja a Stratfor.

Lengyelország már üzemelteti a Sólymot ,

A forrás szerint Csehország kulcsfontosságúnak tartja, hogy területén amerikai katonai jelenlét legyen, ami a rakétavédelem területén is kiemelt jelentőségű. Ha az Egyesült Államok beveszi Csehországot a rakétavédelmi projektbe, vagy üzletet kötnek az F-16-sokról, akkor Prága kész gyakorlatilag bármiféle katonai kötelezettséget elvállalni a világban, amelyet az Egyesült Államok kér. Ha viszont az amerikaiak nem teljesítik a cseh kérést, akkor a NATO-n keretében Európán és Ázsián kívül már semmiféle feladatot nem vállal el.

A cseh kormánykörök egyelőre nem kommentálták a WikiLeaks kiszivárogtatását. A csehek a közelmúltban kezdtek tárgyalásokat a svédekkel 14 Gripen vadászgép 2015-ben lejáró bérlésének meghosszabbításáról.

Forrás: MTI

Szerkesztőségi megjegyzés: Mint tudjuk, a Honvédelmi Minisztérium a sikeres tárgyalásokat követően meghosszabbította a Gripenek lízingelését, így annak a valószínűsége, hogy jelen gazdasági helyzetben hazánk aktív félként egy ilyen kezdeményezéshez társuljon, gyakorlatilag egyenlő a nullával. Azonban amennyiben a környékbeli országok között alakuló együttműködés eredményesen alakul, a későbbiekben (értsd következő évtized) további országok, köztük esetleg hazánk is csatlakozhat hozzá.

34 hozzászólás “Wikileaks: Csehország F-16-osokat venne”

  1. Szerintem csak az árat próbálják meghúzni a csehek… (mármint a griffnek). Ráadásul feltételezhetően nem sikerült a honvédséget bevonni, mert decemberben már folytak a tárgyalások a szerződéshosszabbításról, míg a csehek szeptemberben írták a levelet. Amúgy 2020 után már biztosan nem fog senki sem új gyártású f-16-ost beszerezni, mert a jelenlegi állás szerint már 2020 előtt leáll az f-16-os gyártása, és tényleg ipari szinte lép az f-35-ösé…

  2. A Grippen egy jó vadászgép és mivel nem sokan tartják rendszerben, így Svédországnak fontos, hogy jó szolgáltatást nyújtson a partnereknek.
    Viszont szerintem kevés ez a 14 vadász, tudom a cseheknek is ennyi van, de nekik ott vannak az alcac is, amit szintén fel lehet fegyverezni, ha nagy gáz van.

  3. Az otlet az jo,csak nekem ez a nagyon amerikahoz kotodes nem tetszik.
    Ha egyik nap nem ugy fingunk ahogy ok szeretnek akkor masnap dupla aron szallitanank az alkatreszeket.Ez nem lenne jo dolog.
    Ami szamomra erdekes lenne hogy Csehorszagnak miert kulcsfontossagu az amerikai jelenlet.Barati orszagokkal vannak korulveve.Mi lehet az indoka annak az amerikai jeleletnek az orszag szamara ami kulcsfontossagu.

    A masik dolog pedig jo hogy nem fuggunk semmilyen ertelemben amerikatol katonai szinten pont azert amit irtam.Ha valami nem tetszene nekik akkor megfingatnanak minket.Es pont ezert jo a Sved partner mert ok egy fuggetlen orszag es leszarjak hogy ki mit csinal,es 100% egyuttmukodoek.

  4. Na és hol van a nagy „közös európai haderő” terv?

    Az ellenzék szerint dél-Koreába jenki nyomásra vették meg az f-15k gépeket is .

    Mi van ha ez a jenki jelenlét is hasonló akar lenni?
    Kicsit érdekes mert ellenség nincs a közelbe, az oroszokról meg mindenki tudja hogy nincs komoly légierő.

  5. Például a Griff kulcsfontosságú részegységei amerikaiak és beleszólnak, hogy mit csinálnak vele a svédek…
    Kiegyensúlyozott külpolitikára van szükség, ami esősorban a magyar érdeket nézi, de nem konfrontálódik feleslegesen egyetlen erőközponttal sem.

    ***

    Ez az ALCA-hülyeség csak nem akar kikopni a köztudatból…!

    Akkor még egyszer:
    Az ALCA-k árából lehetne biztosítani, hogy magasabb repült idővel a Griffeken sokkal több (mindegyik) rgv érjen el a levegő-levegő mellett levegő-föld képességeket.
    Egyetlen ALCA árából irdatlan mennyiségű buta bombát lehetne vásárolni, amit a Griffek hatékonyan célba tudnának juttatni – ha nagy gáz van.

    Magyarázza már el valaki szabatosan, hogy miközben egyelőre a meglévő 14 gép lehetőségeinek teljes körű kihasználása okoz gondot, ugyan mi értelme lenne 14 további gép vagy -horribile dictu- ALCA-k vásárlásának?!

  6. Nem kacsa, csak az azóta történt események miatt már nem aktuális. A sivatagból elővakart F-16-osoknál szerintem jóval jobb a Gripen, azt meg már láttuk az UH-1-nél, hogy a kedvezményes vagy ajándék ár mit jelent az amerikaiaknál. Persze a block 52+ az más kérdés, de az meg nem egy liga árak területén.

    Jobb, hogy a Gripen hosszabbítás mellett döntöttünk, szerintem hamarosan a csehek is követik majd a példánkat.

  7. Az amerikai F-16 ajánlat soha nem volt versenyképes. Ha F-16 lett volna, az használt holland/belga vagy török lett volna. De ahogy a gazdag svájciak is mondták, az ajánlatok gazdasági része is nagyon fontos, ezért a gripent választották.

  8. Batka
    „amit a Griffek hatékonyan célba tudnának juttatni – ha nagy gáz van.”
    Szerintem nem veletlen hogy nem csinalnak ilyesmit(marmint hogy nem gyakoroljak a levego fold kepesseget), szerintem ha tenyleg nagy gaz lenne, akkor bizony elobb a levegoben kellene rendet tegyenek, ahhoz pegig kell az osszes gep…
    amugy a tobbi stimt…

  9. Az már biztos, hogy a Gripennel jobban jártunk. Egyébként a környéken ez a 14 gripen is elég nagy potenciállal rendelkezik, viszont valószínű hogy a teljes flottát rá kellene állítani a légifölény kivívására, és akkor még nem beszéltünk földi csapásmérésről és felderítésről.

  10. „nem veletlen hogy nem csinalnak ilyesmit(marmint hogy nem gyakoroljak a levego fold kepesseget)”

    Persze, hogy nem véletlen – de semmi misztikum nincs a megoldásban: nem kapnak rá elegendő repidőt.
    Mellesleg pedig azért csak gyakorolják, megint van néhány kiválasztott rgv, akik emelt óraszámban repülnek és gyakorolnak levegő-föld képességeket is.

    ***

    marcika, tudod, a svájciak arról híresek, hogy szeretnek sok pénzért játékrepülőket röptetni… trollkodni menj máshova, kösz.

  11. marcika

    Szerintem a lehető legnagyobb hülyeség lenne most és F-16-okat venni, mert minek, a meglévő Gripenek is bőven elegek a jelenlegi feladatok ellátásához, kivonni őket, miután már kifizettünk értük egy csomó pénzt, a legnagyobb idiótaság lenne, azonos feladatokra két 4. generációs, nagyjából azonos képességű típust rendszerben tartani pedig faszság, pénz sem lenne rá, örüljünk, ha a Gripeneket tudjuk reptetni és, ha lenne is párszáz felesleges milliárd, azt jelenleg sokkal fontosabb dolgokra is lehetne költeni a hadseregen belül is, pl. helikopterekre, tankokra, tüzérségre, normális (tehát nem csak díszként funkcionáló páncélzatú) PSZH-kra, lövészpáncélosokra, stb.

    Persze, amennyiben amerikai barátaink felajánlanának vagy 30-32 Raptort, összesen 426 millió dollárért és, az árban benne lenne az üzemeltetés/karbantartás is, az már megfontolandó lenne :D

    Szerintem majd 2026-ban, ha lejár a Gripen lízing, akkor lehet gondolkodni, hogy Gripen NG (ha lesz), F-35, vagy, ha addigra neadjisten összerúgjuk a port a NATO-val és valamilyen csoda folytán lenne rá pénzünk, akkor esetleg PAK-FA legyen-e?

  12. Jó reggelt. Minden ember radikális változását kezdje magán. Én is ezt tettem. Tömören racionalizáltam az idő beosztásomat. De mivel most egy kicsit józanodok üvegezős parti után így írok.

    Gripen és a svédekkel való partnerség nekünk tökéletes. Minden harci gép beszerzése részben hosszútávú politikai elkötelezettség is.
    Ha sólymaink lennének Hende úr nem tudta volna eredményesen ennyire eredményesen végezni a dolgát. Egy USA-nak amely csak F-16 3000+X darabot gyártott le nem tétel 14 gép.

    Történelmi hibákat nem jó újra elkövetni. Ez alatt értem hogy nem nagyon egészséges egy tábor felé elkötelezni magunkat. Amikor ezt tettük mindig sírás lett a vége.

    Ezzel kapcsolatban helikopter beszerzés én is valamilyen Európai típust beszerzését támogatom. Leginkább Olasz vagy ha van Spanyol. Ennek történelmi és aktául politikai okai vannak .

    Szu-50 akkor fogunk rendszeresíteni ha gyökeres politikai irányváltás következik be. Erre politikai színterén van hajlandóság.
    Mivel Oroszok egy kézzel fogható és érdekeit tekintve jól definiálható állam.
    Ezen azt értem, hogy Oroszok keresik a szövetségeseket, mivel tart a NATO-tól így szüksége lenne Európai szövetségesekre. Az se véletlen Eurázsia szövetség kapcsán bizonyos orosz körök nem véletlenül pont a magyarokra és csehekre gondolnak először.
    Ha mi átállunk oroszoktól véd hatalmi státuszt kellene kérni. Ne hogy véletlenül magyar-roma polgár háború törjön ki az irány váltás után. Nekünk meg csak az tűnne fel hogy a lovári katonák olyan ékesen beszélik az angol katonai szaknyelvet( mindegy elkalandoztam)
    Oroszoknak mért kellene kis hazánk? Földrajzi el fekvésünk miatt. Európa közepén vagyunk. Állataltunk könnyebben elérik a Balkánt. valamint. Romániát arra kényszerítenék, hogy megossza haderejüket. Így lenne esély arra hogy a magyar gazdaság talpra álljon. Mivel a társadalmi szerződés nem erről szolt az unió kapcsán se. Gondolok arra hogy mi feladjuk a piacainkat és leépítjük a gyárainkat, egy oldalú módon.
    Jó most lehet emlegetni mekkora szemét vagyok 56 feledem. 94-98 egy állambiztonsági volt hazánk első embere. Erre ez a válaszom. Valamint nem a múltba kell élni.

    ( REMÉLEM NEM SÉRTETTEM MEG SENKIT, VALAMINT AZ ELFOGADOTT VÉLEMÉNY ALKOTÁSI NORMÁKAT )

    MINDENKÉNEK TOVÁBBI EREDMÉNYES JÓ NAPOT KÍVÁNOK.

  13. Sziasztok!
    Tudom, hogy csak „kacsa” legalàb is remèlem a hír.
    De èn nem tudom sok embernek mi a baja a Gripenel?!?
    Szerintem igen is jò gèp!
    Èn inkàb megfordítanàm a cseh gondolatot, ès az F16-os helyett a környezô orszàgikat arra buzdítanàm, hogy amikor ott az ideje a gèpbeszerzèsnek, akkor a Gripent vàlasszàk.
    Azutàn pedig megvalòsítani a közös pilòtakèpzèst, esetleg javítò bàzis kialakítàsa valahol, annyi gèpre ès lègierôre màr megèrnè nem?
    Aztàn ez egy elvileg „semleges” euròpai àllam gèpe nem? Az sem mellèkes tèny szerintem…

  14. „Oroszok keresik a szövetségeseket,”
    Az oroszok inkább alattvalókat keresnek, mint mindig. Vagy előretolt hadállást, de semmiképpen nem lesz egyenrangú aki ezt a szerepet megkapja, mint ahogy semelyik szövetségben nincs egyenlősdi.
    Ahhoz hogy ivánék itt elkezdjenek hatékonyan „dolgozni”, előbb be kéne szippantaniuk Ukrajnát, ami nem kis falat. Szerbia meg szép lassan beintegrálódik a nyugatba, a teljes függést egyébként ők sem csipázzák.

  15. erdifefoka

    „Ami szamomra erdekes lenne hogy Csehorszagnak miert kulcsfontossagu az amerikai jelenlet.Barati orszagokkal vannak korulveve.Mi lehet az indoka annak az amerikai jeleletnek az orszag szamara ami kulcsfontossagu.”

    ha igaz amit monyok írt, akkor teljesen érthető:

    monyok
    „Az se véletlen Eurázsia szövetség kapcsán bizonyos orosz körök nem véletlenül pont a magyarokra és csehekre gondolnak először.

    újra téma lett, hogy orosz alattvalók legyünk? nem értem. amikor orosz gyarmat voltunk mindent megtettünk, fegyverrel is harcoltunk, hogy felszabaduljunk. agyrém.

  16. Azért Hruscsov Szovjetunióját nem érdemes összehasonlítani a mai putyini Oroszországgal. Az Eurázsiai Unióba várnak minket ez nem vitás. Az szinte biztos, hogy nagyobb fejlesztések, beruházások történnének idehaza a szövetségesükként, mint most az EU keretei között.

    Szíria esetében is elég sok mindent megtesznek az oroszok szívességként az Asszad rezsimnek, pedig se anyagilag nem egy túl megbízható partnerük, se Tartusz miatt nem volt ezidáig(!) egy túl szoros katonai szövetséges, részben az izraeliekkel történt orosz különbéke(nem fegyverzik fel komolyan a szíreket) okán.
    Ha a nyugatiaknak sikerül a „lázadókat” győzelemre juttatni Szíriában, akkor tuti szétesik a mai területi formájában Szíria. Sok terület megy a törököknek és az iraki kurd területek is megkapják a szír testvéri részeket.

  17. A legkézenfekvőbb és legideálisabb út Magyarország számára a svéd vagy izraeli út/példa lenne, csak teljesen békésen. Független,békés, de rengeteg hazai fejlesztés hadiiparban is(!) és protekcionizmus.
    Pár évtized alatt komoly előrelépést lehetne elérni.

  18. Úgy látom van néhány félreértés a Jenki politikában.

    A Bush adminisztráció (mind2) alatt folyt egy elég agresszív közel-keleti katonai akció, ami mellé a republikánus párt bevállalta hogy Oroszországgal is konfrontálódik.(rakétavédelmi pajzs). Ez egy 1992 óta fennálló doktrína folyománya amit attól függően alkalmaztak erőteljesen, hogy demokrata vagy republikánus elnök volt éppen.
    Ennek fontos elemei:
    -a közel-kelet stabilitás – ehhez erőegyensúly képzése Izrael és a szövetséges Arab államok támogatásával
    – európai jelenlét szinten tartása, kelet európai pozíciók szerzése
    – stb (kína, dél-amerika)

    A jelenlegi Amerikai doktrína viszont változóban van.
    – ebből ami fontos: látható, hogy az európai jelenlétüket csökkenteni akarják (több amerikai támaszpontot szüntetnek meg)

    Lehet hogy ki akarnak cseszni velünk és ezért olyan az UH-1 ajánlat, de akkor miért olyan drága a Cseheknek az F-16?

    Ennek az amerikai stratégia változása áll a háttérben: itt és most nem fontosak a kelet-európai országok.

    Az egészből Cseh kezdeményezésből nem azért nem lesz semmi mert drága, hanem mert a jenkik nem akarják.

    Ez nem biztos, hogy jó politika az jenkik részéről, de hát ők is hibáztak már párszor…

  19. Ha már bele megyünk. Mondom lehet színi engem ( anyukámat és a felmenőimet ne ha kérhetem, én vagyok a rebellis)

    Ha tényszerűen végig gondoljátok hazánkba a kommunizmus 56-ig volt embertelen. Az inkább Sztálini állam volt.
    56 nagy hőse Nagy Imre nem demokrata volt hanem reform kommunista. Ideológia tekintetben forradalom és ellen forradalom nem volt.

    Nemzeti szemszögből pont a gulyás kommunizmus volt a legrosszabb. Viszonylagos jó lét volt. Én is mikor 17 éves korom környékén hőbörögtem. Apám ennyit mondott fia azt értsd meg nem lesz még egy olyan nagy hatalom amely azt megengedi majd neked, hogy te jobban élj mint a saját népe.

    89-90 az emberek nyugati jó léti államot akartak!
    A ma valóságát kapták.

    banderas
    Nézzük a jelent a Eu mennyivel jobb? 1994 volt komoly magyar mezőgazdaság és gyár ipar. Mint ahogy Hende úrnak a hadseregbe. Tegnap megvolt potenciál igyekszik helyre állítani a romokból. Mi történ közbe volt egykét hozzá nem értő párt katona, aki csak károkat okozott. Ez történ a gazdasággal is :(
    Nézzük a hétköznapokat. Ha nem úgy Táncolunk ahogy fütyülnek agyon csapnak.
    Időm lejárt így nem folyatom.
    További jó napot

  20. erdifefoka „Az otlet az jo,csak nekem ez a nagyon amerikahoz kotodes nem tetszik.
    Ha egyik nap nem ugy fingunk ahogy ok szeretnek akkor masnap dupla aron szallitanank az alkatreszeket.Ez nem lenne jo dolog.”

    Ha en jol tudom, a motorok es sok alkatresz a gripenben amerikai eredetu, ugy hogy a gripenel sem birsz totalisan fugetlen lenni az ameriakiaktol…lehet nem fugenel annyira mint ha F-16 lene, de akor is van az amerikaiaknak beleszolasauk a gripen programba…csak akor bir egy orszag fugetlen lenni ha sajat maga fejleszt es uzemeltet egy repulogepet..

  21. Ahogy en latom amerika szamara mar egyaltalan nem fontos a kelet europai orszagok felzarkoztatasa.Gondolok itt a tobbsegre.Magukhoz lancoltak Lengyelorszagot jelentos fegyvereladasokkal,befektetesekkel,ez nekik valszeg eleg.
    Amire itt gondolok hogy aranyaron kinaltak helikoptereket nekunk,a cseheknek e hir szerint aranyaron F-16 osokat ahogy a romanoknak is.Ha amerikanak celja lenne vagy erdeke(lne)kelet europa felzarkoztatasa akkor bizony tennenek azert.Gondolok itt haditechnika „akcios” aron szallitasara.Ezekbol a dolgokbol,illetve a nemreg kinyilatkozott katonai letszamcsokkenesrol Europaban az jon le hogy Amerikat mar nem tulzottan erdekli a kelet europai orszagok felzarkoztatasa.

    Masik dolog hogy ha alaposan atgondoljuk a dolgokat amiket e cikk tartalmaz akkor nekunk csak a Gripen a jarhato ut.
    Az orszagok ha kulon kulon rendelnenek pl F-16 ost ami a cikkben is szerepel akkor az amcsik biztos hogy horribilis arakkal dolgoznanak.Viszont ha az tortenne meg amit e cikk is emlit hogy 5-6 orszag rendelne kb 100 db-ot,akkor jelentos koltsegcsokkentes erheto el.Ezaltal viszont letrejonne az orszagok es az USA kozott egy szorosabb katonai egyuttmukodes.Ami alapjaraton nem rossz,csak eppen ha amerika hetfon azt mondja Magyarorszagnak hogy kedden jobbra kell fingania mi pedig veletlenul balra fingunk akkor szerdatol az alkatreszek dupla aron fognak jonni.Es akkor befingottunk rendesen.Ez a baj az amerikai vonallal,legyen szo F-16 rol vagy akar F-18 rol.Az egy dolog hogy ezek a gepek mar regota kiforrott technikak,relative alacsony fenntartasi koltsegekkel ezen dolog miatt.Csak ez tartalmazna egy szoros egyuttmukodest az USA val ami nem ugy mukodik hogy egyik nap kozelebb masik nap tavolabb allunk hozzajuk.Egy ilyen szovetseg eseten meg ugy kellene tancolnunk ahogy ok futyulnek.

    Az europai madarak eseteben ez az osszefogas-penzmegtakaritasos dolog ugyancsak fennall,lehetne relative olcsobban Eurofightert venni,csak az eppen Tranch 1 es valtozat lenne ami egyfeladatos legifoleny vadaszgep.Ha multirole fightert akarnank venni akkor az tranch 3 as lenne ami az ara miatt meg a gyarto orszagok legierejeben sem sok repked.Fenntartasi koltsegekrol meg ne is beszeljunk.Ugyanez igaz a Rafale-ra.Orosz technologia vasarlasat most hagyjuk.Maradt a Gripen.A helyzet az hogy semmivel nem olcsobb mint egy F-16 os,kevessel olcsobb mint egy F-18 as,sokkal olcsobb mint egy Eurofighter-Rafale kettos.Fenntartasa kb annyi mint egy F-16 osnak.Kepessegek teren alatta marad tarsainal.Szallithato fegyverzet teren,manoverezhetoseg teren,fegyverpaletta teren.Elektronika teren mar egy lapon lehet emliteni a tobbiekkel egy bizonyos fokig.

    Az Eurofighter-Rafi kettos dragasaguk miatt szoba sem johet az amerikai tipusok mellet szol minden,kiveve magat a katonai szovetseget amerikaval a fent vazolt dolgok miatt.Maradt a Gripen.
    Kerdes hogy mi lesz 2026 utan.Addigra a gepeink egy kicsit elavultak lesznek.A helyzet az hogy a jovo harcigepvalasztekaban nem sok tipus lesz.Amerikabol F-35 ami le fog valtani nehany tipust F-16,F-15,F18.
    Europabol Rafi meg Eurofighter ami F-35 aron van.Lehet hogy lesz Gripen NG,nem tudjuk illetve az oroszoktol valamilyen Szu-30 tovabbfejlesztes.Valasztek nem nagy.

  22. monyok hogy lehet ilyet írni hogy 56 után milyen jó is volt a kommunizmus!
    Jaj de jó volt a TSZ-be mindenki hasznosan dolgozhatott, volt piaca a mezőgazdaságnak (szu) igaz hogy szovjetek ugyan annyit fizettek érte 88-ban, mint 60-ban, de mi azért földgázt világpiaci áron vehettük tőlük mint testvérek!
    Milyen jó is volt amikor az egyetemi, főiskolai helyeket elsősorban anyuci apuci hova tartása után osztották ki!
    Milyen rendesek voltak amikor 56 után a „gonosz ellen forradalmárokat” kivégezték primitív 60iq pufajkások (jóságos Horn Gyurkák)!
    Különben csak hogy tudd az ország 1973-tól kezdett eladósodni, 1985-ben vette fel az első IMF hitelt aminek feltétele volt hogy privatizálják az országot! Bravo
    …………………………………………………………….

    Elég sokan kiélvezték vágyálmukat az f-16 kapcsán! :D:D

  23. Nem értem sokak logikáját, hogy miért akarnak annyira F-16-ost… Itt van nekünk egy közel olyan jó, de mégiscsak minden tekintetben olcsóbb gép (persze ha nem számolnak rá 20%-ot, hogy lehessen mit zsebre vágni), már kiépült minden hozzájuk, szépen üzemeltetjük őket, panasz nem nagyon van rájuk, ráadásul a térségben egyértelműen potens gépnek is számít, nameg a svédek politikailag is jó partnerek… Nem értem akkor miért kellene nekünk egy igencsak drágább AMERIKAI gép, aminek a rendszerbe állítási költségeit is természetesen állnunk kéne, és átkellene állítani rá a teljes kiszolgáló rendszerünkte is… A gripen nekünk bőven jó addig amíg elérhetővé válik számunkra is egy 5. generációs gép.